Čudotvorna soda bikarbona

Soda bikarbona može zaista biti čudotvorna i to ne samo kada je u pitanju hrana. Naime, može vam pomoći i kod mnogih zdravstvenih problema, ukoliko je pravilno i redovno koristite, tvrde stručnjaci.

Uklanja bakterije

1. Stomačne tegobe – Ukoliko imate stomačne tegobe, soda bikarbona ih može uspješnije riješiti nego, recimo, neki probiotik. Uvjerite se u to i sami tako što ćete kašičicu medicinske sode bikarbone rastvoriti u pola čaše vode i popiti.

2. Bol u grlu – Po istom receptu, kao i kada vas boli stomak, možete riješiti i bol u grlu, jer ona vrlo efikasno uklanja bakterije koje vam mogu stvarati bol i kašalj.

3. Soda kao suhi šampon – Ako nemate vremena da operete vašu kosu, možete da koristite sodu bikarbonu kao suhi šampon da bi upila ulje i, vjerujte da ste ovako spasili kosu od izlaganja fenu barem za cijeli jedan dan.

4. Listanje noktiju i zanoktice – Probleme sa noktima, kao što su listanje ili stvaranje zanoktica, također, može uspješno riješiti, ali ovdje će vam biti potrebno i malo jabukovog sirćeta. Sipajte kašičicu sode i kašičicu jabukovog sirćeta u neki manji sud, pomiješajte i dobit ćete savršenu kremu sa kojom možete mazati ruke više puta dnevno.

5. Rješava prehladu i jača imunitet – Probajte da jednu kašičicu medicinske sode rastvorite u 250 ml vode i da u to dodate sok od pola svježe iscijeđenog limuna i otarasit ćete se prehlade bez ljekarske pomoći.

Njega lica

Na isti način kada pravite smjesu za imunitet, možete pripremiti i piling lica. Ovog puta stavite malo više sode u vodu da biste dobili gušću smjesu i nanesite masku na lice, a efekt će biti vidljiv već kroz nekoliko nanošenja.

 

 

(avaz)