Crveni krst USK traži da se obezbijedi pristup migrantskom kampu “Lipa”

Crveni krst Unsko-sanskog kantona (USK) traži od institucija i vlasti u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kantonalnih, da obezbijede pročišćavanje puta ka migrantskom kampu “Lipa”, kako bi bio omogućen nesmetan pristup i pružena humanitarna pomoć ranjivim kategorijama migranata.

Imajući u vidu cjelokupnu situaciju na prostoru Unsko-sanskog kantona i na lokalitetu “Lipa” Društvo Crvenog krsta Bosne i Hercegovine, sa svojom strukturom, a naročito uz podršku Crvenog krsta u Unsko-sanskom kantonu nastaviće svoju misiju u pružanju humanitarne pomoći migrantima na području BiH, a posebno na području ovog kontona, koji je i najviše pogođen migrantskom krizom, saopšteno je iz ovog društva.

“Društvo Crvenog krsta BiH nastavlja da ulaže napore i resurse u ublažavanju migrantske krize u Bosni i Hercegovini, prevashodno pružajući pomoć migrantima u pokretu, odnosno migrantima van migrantskih centara”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je struktura Društva Crvenog krsta BiH spremna da stavi i materijalno-tehička sredstva na raspolaganje, kao privremeno rješenje u spasavanju migranata i njihovo zbrinjavanje na lokalitetu “Lipa” – u trajanju od maksimalno sedam dana.

“Ukoliko se odlučimo za taj korak, tražimo od organa vlasti Bosne i Hercegovine i Unsko-sanskog kantona da neometano pružimo podršku uz saglasnost institucija vlasti BiH i USK kao privremeno rješenje za spas ljudskih života mobilišući cjelokupnu strukturu Društva Crvenog krsta BiH kroz postojeće mobilne timove”, navedeno je u saopštenju. USK

BHRT