Čović: Dogovor o izmjenama Izbornog zakona do kraja septembra

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu u Mostaru kako će se ovih dana intenzivirati razgovori oko izmjena izbornog zakonodavstva, ocijenivši kako vjeruje da će do kraja septembra postići dogovor.

“Mislim da Matthew Palmer (američki izaslanik za zapadni Balkan) i kolegica iz EU (Ursula von der Leyen) upravo dolaze u završnim danima septembra kada će biti, ja mislim, taj posao završen”, kazao je Čović u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Naglasio je kako je to njegovo uvjerenje, te da misli da su sve drugo kvalitetno pripremili.

“Nagađam da će to biti minimalno pet do šest dana ako ne i više kako bismo došli u konačnici do dogovora, jer svi modeli izbornog zakonodavstva, i Predsjedništva i Doma naroda, dakle ono što je krucijalno u smislu legitimnog predstavljanja, ali i provođenja svih presuda  i suda u Strassbourgu i Ustavnog suda, su na stolu”, pojasnio je Čović, navodeći kako su faktički istrošili taj element predlaganja.

Komentarišući pismo koje je jutros uputio diplomatskim predstavnicima u BiH, kao i brojke koje je SDA predstavio o majorizaciji, Čović je kazao kako je pismo vrlo jasno stavilo do znanja da “nećemo pasti u zamku špekulisanja pa i tim brojkama, kad je neko našao za shodno da komentariše koliko je Hrvata danas u vlasti i je li ih previše”.

“Neko se igra postotcima, a neko ismijava javnost tim postocima. Mi ćemo se baviti time kada dođe vrijeme za to”, kazao je Čović, navodeći da je ustav precizan kada je u pitanju popuna izvršne i zakonodavne vlasti.

“Mislim da Hrvata na nivou BiH u različitim institucijama vlasti ima mnogo manje nego što je to po popisu stanovništva 2013. godine”, ocijenio je Čović.

Upitan kako gleda na obilježavanje dana srpskog jedinstva, ali i prijedlog zakona o upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koje treba danas usvojiti NS Republike Srpske, Čović je kazao kako što se tiče aktivnosti srpskog naroda u BiH, pravo je svakog konstitutivnog naroda da osmišlja svoju budućnost kao što Hrvati osmišljanju svoju, Bošnjaci svoju, a kroz različite institucije tako to radi i srpski narod.

“Moja podrška svim njihovim razmišljanjima koja ne diraju osnove Ustava BiH”, poručio je Čović.

Na pitanje novinara hoće li HDZ BiH odnosno HNS bojkotovati izbore ukoliko se ne bude izmijenio izborni zakon, Čović je kazao kako smatra da ne postoje nikakvi uslovi da se organizuju izbori ako se ne izmjeni izborni zakon.

“Mi ćemo sve učiniti da dobijemo izborni zakon, osiguramo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i provedemo sve presude suda u Strassbourgu”, poručio je Čović i zaključio kako je ključ svega osigurati evropski put BiH.

(Fena)

Agencije