COD Jajce obezbijedit će prve kante za razvrstavanje otpada u Jajcu

Podijeli članak:

Centar za obrazovanje i druženje (COD Jajce) i ove godine implementirat će projekat “Dani cirkularne ekonomije” /”Circular Economy Week” koji treba ukazati na važnost recikliranja sirovina, njene ponovne upotrebe u svrsi štednje i očuvanja prirode i njenih resursa.

Prošle godine u saradnji sa osnovnim školama Jajca održali smo odlične radionice koje su se odnosile na važnost razvrstavanja i recikliranja otpada s akcentom na plastiku i papir.

Ove godine također ćemo se baviti važnosti razvrstavanja i recikliranja otpada, ovaj put s akcentom na tekstil i važnosti njegovog recikliranja i ponovne upotrebe.

U tu svrhu u saradnji sa organizacijom KUD Jajce održat ćemo edukativno-kreativne radionice za djecu gdje će mladi spoznati važnost recikliranja tekstila, te uz pomoć moderatora i stručnih lica i sami proći obuku krojenja i šivanja na šivaćim mašinama te odbačenim i starim stvarima dati novu namjenu i napraviti sasvim nove upotrebljive stvari.

Također uz pomoć JKP Čistoća i zelenilo nabavit ćemo nekolicinu kontejnera za razdvajanje otpada koji će biti postavljeni u naseljima. Jako je važno napomenuti da je ovo “pionirski projekat” ida će ovo biti prvi put da Jajce ima kontejnere za razdvajanje otpada, što bi trebalo potaknuti građane da nove navike (razdvajanje otpada). Ovaj dio našeg projekta itekako je važan obzirom da JKP Čistoća i zelenilo Jajce ima uplanu skoro pokretanje Centra za razdvajanje otpada u mjestu Kruščica kod Jajca.

Obzirom na ove činjenice bit će nam čast da prvi budemo inicijatori pozitivnih eko navika i promjena u gradu Jajcu.

Projektu “Dani cirkularne ekonomije”/CEW podršku će pružiti organizacije Balkan Forum i Heinrich Boll Stiftung.

(COD Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...