Clinton: Napredak je moguć u okvirima Dejtona, pogotovo ako su SAD aktivne

Povodom obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u organizaciji Evropskog vijeća vanjskih poslova (ECFR), jučer i danas održana je konferencija “Dayton at 25: The Future of BiH (Dejton nakon 25 godina: Budućnost BiH)”.

Na konferenciji je, između ostalih, govorio i bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton, za čijeg je mandata i potpisan Dejtonski sporazum. On je u svom obraćanju rekao da je ono što je postignuto NATO kampanjom i napornim pregovorima u Dejtonu, najvažniji rezultat njegovog političkog djelovanja kao predsjednika SAD-a.

Dejton je trijumf multilateralizma i transatlantskog partnerstva. Svi znamo da je put do dejtonskog sporazuma bio tragičan. Žao mi je da je toliko dugo trebalo da do njega dođe. Također mi je veoma žao da se morao dogoditi užasni genocid u Srebrenici da bi se članice NATO saveza pokrenule i preduzele akciju. Ali, dogodio se. I sada, 25 godina kasnije mogu reći da sam zahvalan na Dejtonskom miru jer je, ako ništa, oslobodio građane BiH iz horora rata. Noćna mora koju su izdržali građani BiH nikad se neće vratiti”, istakao je Clinton.

Bill Klinton, je vrekao da i dalje u BiH ima previše tenzija, te da postoje oni koji ne žele priznati BiH kao legitimnu državu.

Pokojni Holbruk je rekao da uspjeh zahtijeva „fleksibilnu taktiku i konstantnu viziju za ultimativni cilj“. To je bilo esencijalno za postizanje mira prije 25 godina, ali također za ostvarivanje progresa ili njegovog nedostatka u uspostavi efikasne centralne. Nema fleksibilnosti, taktike, vizije za ostvarenje clja. SAD, svi oni koji vode računa o BiH – trebaju ponovo biti akteri da razriješe ovaj Gordijev čvor. Napredak je moguć u okvirima Dejtona, pogotovo ako su SAD aktivne – poručio je Klinton.

On je naveo i to kako je veliki broj građana pokazao da su ponosni građani BiH, da u entitetu Republika Srpska ima dosta kreativnih generacija koje su vrijedne i usmjerene na budućnost.

Vidimo da ima pozitivnog, ima tu nas iz SAD koji želimo vidjeti budućnost. Opasnost ostaje ako se nastavi politička nestabilnost, retorika koja će voditi do podjela među građanima – rekao je Klinton.

Citirao je i Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH koji je rekao: “Čak i najgori mir je bolji od nastavka rata”, dodavši da se to može koristiti kao novi početak svih.

Moramo se posvetiti demokratiji, zaštiti prava manjina, vladavini prava, odsustva nasilja. U svakom postkonfliktnom prostoru to mora biti tako. Trebaju hrabre vođe da dovedu do promjena. Potrebna je vjera, znanje, a oni koji se bave samo svojom politikom padnu u zamku. U budućnosti treba dati šansu ljudima da bolje žive, čak iako to znači da gubite političku moć – pojasnio je Bil Klinton.

Saradnja, NATO-a i EU – to su prema njegovim riječima, prioriteti za budućnost Bosne i Hercegovine. Moraju se poduzeti ozbiljni napori da se popravi ekonomija u državi kako bi svim građanima bilo bolje.

Moja zemlja će za mjesec dana imati novog predsjednika, koji je prijatelj BiH. On je rekao da se obavezao za vašu budućnost. Predsjednik Biden će omogućiti partnerstvo i naše zajedničke vrijednosti demokratije. Moramo nastaviti dalje, dugoročni uspjesi BiH i Balkana su ključni za EU i SAD. Moramo biti partneri i nastaviti zajedno da radimo. Najvažnija lekcija u zadnjih 25 godina je priznanje da je društvo najbolje kada svi imaju snagu u izgradnji svog života. Kada se čuje svačiji glas, kada saradnja pobjeđuje sukob. Christiane Amanpour je bila heroj. Drago mi je da je i dalje prihvaćena kao heroj zbog onoga što je radila – rekao je Klinton.

On je zaključio da se BiH mora nositi sa izazovima na putu naprijed i da SAD je moraju podržati u integracijama ka EU.

BHRT