Članice Američko-jadranske povelje podržale evropski put BiH

Predstavnici zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje usvojili su izjavu u kojoj je izražena zahvalnost za podršku NATO-u i Evropskoj uniji u borbi protiv pandemije KOVID-19, ali i za podršku u oblastima očuvanja zdravlja i ekonomskih sistema.

Takođe, izjavom se podržava snažna posvećenost zajedničkim demokratskim vrijednostima, poštivanju ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava, kao i stabilnosti i prosperiteta u regionu.

“Naglašava se i pozdravlja napredak koji je učinila Bosna i Hercegovina u implementaciji reformskih programa, kao i ispunjenja dijela obaveza koje proističu iz 14 prioriteta Evropske komisije. Podržava se napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa u 2021. godini. Članice povelje izražavaju duboku zahvalnost Bosni i Hercegovini na aktivnom i uspješnom predsjedavanju tokom 2020. godine, uprkos značajnim poteškoćama sa kojima se ova zemlja morala nositi tokom pandemije KOVID-19”, naveli su u usvojenoj izjavi.

Na sastanku, kojim je predsjedavala zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, govorili su predstavnici zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje.

Članice Američko-jadranske povelje (A5) su Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države (SAD).

BHRT