Search
Close this search box.

CIK-u uručena testna izborna oprema: “Ovo je tehnologija koja se koristi širom svijeta”

Podijeli članak:

Ceremonija uručenja i demonstracije opreme u okviru projekta “Autentifikacija birača i transmisija rezultata sa biračkog mjesta” održani su juče u u Centru za edukaciju Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Sarajevu.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić podsjetila je da je Centralna izborna komisija BiH u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) 27. februara 2023. godine ozvaničila početak provedbe aktivnosti na pilot projektu “Autentifikacija birača i transmisija rezultata sa biračkog mjesta”.

-U okviru ovog projekta nabavljeno je 175 laptopa, 175 uređaja za elektronsku identifikaciju birača putem otiska prsta i 175 čitača bar koda sa ličnih dokumenata, kao i dodatna oprema potrebna za projekt. Razvijena su softverska rješenja koja će se koristiit za provedbu projekta. Pilot projekt je zasnovan na Strategiji unaprjeđenja transparentnosti, integriteta i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, a provest će se na 165 biračkih mjesta u deset osnovnih izbornih jedinica – izjavila je Hadžiabdić.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler kazao je da će uručena oprema biti konačno testirana na predstojećim lokalnim izborima 2024.

Sattler napominje da se ovaj projekt uklapa u napore da se Bosna i Hercegovina integriše u Evropsku uniju.

-Demokratski procesi i izborni proces su okosnica demokratije. Mi radimo sve što možemo na poboljšanju ovih osnovnih temelja demokratije. Izmjene Izbornog zakona su na žalost nametnute, poželjnije rješenje bi bilo da su se politički lideri uspjeli dogovoriti, ali to se nije desilo. Nadam se da će ovakvi pilot projekti pomoći u unaprjeđenju izbornog procesa – kazao je Sattler.

Dodaje da je povjerenje u izborni proces u BiH u proteklim godinama narušeno zbog navoda o koruptivnim radnjama i slabe reakcije pravosuđa na navode o izbornim prevarama.

-Projekt neće ove stvari promijeniti preko noći. To se mora uraditi korak po korak. Oprema će pomoći kod identifikacije birača, a aplikacija će ubrzati prijenos podataka u sjedište CIK-a. Ovo je tehnologija koja se koristi širom svijeta i uvjeren sam da će raditi i u BiH – zaključio je Sattler.

 

(FENA)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...