CIK BiH: Potvrđeni rezultati Lokalnih izbora, izuzev za Srebrenicu, Doboj i Zvornik

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izora u BiH održanih 15. novembra za općine i gradove gdje su riješeni svi sporni slučajevi u ponovljenim postupcima razmatranja po žalbama.

Potvrđeni su rezultati Lokalnih izbora za 14 gradskih vijeća u entitetu FBiH, pet skupština opština u entitetu RS-u, 64 općinska vijeća u FBiH, 55 skupština opština u RS-u, 119 načelnika u BiH, 21 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrika BiH, rečeno je na pres konferenciji Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu.

Rezultati lokalnih izbora bit će objavljeni i u službenim glasnicima Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta.

“Od danas počinju da teku rokovi za konstituisanje općinskih i gradskih organa vlasti u BiH i Skupštine Brčko distrikta u skladu sa važećim pravnim propisima”, rekao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

On je naveo kako nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora za Skupštinu Grada Zvornika.

“Rezultati za Grad Zvornik, odnosno za osnovnu izbornu jedinicu za Skupštinu Grada to će biti učinjeno naknadnom odlukom nakon pravosnažnosti odluke po žalbama”, rekao je Bakalar.

Podsjetio je da rezultati lokalnih izbora za opštinu Srebrenica i Grad Doboj također čekaju završetak započetih procesa.

“Rezultati lokalnih izbora za Srebrenicu i Doboj nisu ni utvrđeni jer se vode postupci o povredama izbornih procesa i eventualnog utvrđivanja odgovornosti izborne administracije. Rezultati za načelnika u Srebrenici, odnosno gradonačelnika u Doboju, te za Skupštinu opštine Srebrenica i Skupštinu Grada Doboja bit će doneseni naknadnim odlukama. Bit će to učinjeno nakon završetka uloženih prigovora političkih subjekata, akreditiranih promatrača i birača na izborne rezultate. Ovakvo pravno stanovište potvrdilo je i Apelacijsko vijeće Suda BiH po više žalbi. U skladu s tim SIP BiH će rezultate za Srebrenicu i Doboj utvrditi dopunskom odlukom po provedbi neophodnih zakonskih radnji”, istakao je Bakalar.

Bakalar je rekao je da su rezultati za načelnika Opštine Travnik utvrđeni, te da je potom Apelacionom odjelu Suda BiH dostavljena žalba koja je odbijena.

“U skladu s tim potvrdili smo rezultate i za načelnika Općine Travnik. Zbog smrti kandidata neće moći biti dodijeljen mandat.CIK BiH će donijeti odluke naknadno šta će biti urađeno u ovom slučaju”, istakao je Bakalar.

Naglasio je da je CIK BIH nakon 5. decembra, kada su utvrđeni rezultati Lokalnih izbora donio sedam odluka o naredbi za ponovno brojanje glasačkih listića sa 38 izbornih jedinica na 182 biračka mjesta u BiH, te glasova u Generalnom konzulatu u Minhenu.

“Nakon utvrđivanja izbornih rezultata dobili smo 300 podnesaka, zahtjeva i žalbi. U skladu s tim donijeli smo relevantne odluke”, naveo je Bakalar.

Poručio je gradonačelnicima i načelnicima općina u BiH, te izabranim vijećnicima i odbornicima koji su osvojili mandate da zbog epidemioloških mjere neće biti kolektivnog uručenja uvjerenja o osvojenim mandatima.

“Ukoliko neki gradonačelnici i načelnici, odnosno općinska vijeća i skupštine opština i gradova izraze želju da im budu uručena uvjerenja na svečanim sjednicama u tom slučaju ćemo im izaći u susret. Uvjerenje će biti dostavljana u gradska i općinska tijela zajedno sa izjavama o prihvatanju ili odbijanju mandata i izjavom o imovinskom stanju”, kazao je Bakalar.

Rekao je da danas namjerno neće govoriti o predstojećim izborima za Gradsko vijeće Mostara, koji se održavaju u nedjelju 20. decembra. O tome će, kaže, biti govora naknadno i to u obraćanju javnosti u Mostaru.

Predsjednik CIK-a BiH govorio je i o teškoćama sa kojim su se susretali tokom 2020. godine.

Istakao je da je bilo prigovora na imenovanje članova CIK-a BiH, te da su im pojedini politički subjekti uopće osporavali pravo da raspišu izbore u BiH.

“Uskraćivanjem proračuna za izbore bili smo dovedeni u poziciju da se kroz institucije moramo boriti da budu održani lokalni izbori kao da su naše vlasništvo, a ne demokratsko pravo građana”, rekao je Bakalar.

Uprkos svim osporavanjima, kaže, uspjeli su ovjeriti učešće 543 politička subjekta i više od 30.000 kandidata za lokalne izbore u BiH. Uspjeli su, naglašava riješiti i brojne zahtjeve za registracijom birača iz inostranstva kojim su bili zatrpani, kao i onemogućiti nepravilnosti u tom procesu.

BHRT