Čija je bolnica u Jajcu?

Na redakcijski mail dobili ssmo sljedeći sadržaj:

-Poštovane Jajčanke i Jajčani, u posljednjim satima ove zahtjevne i teške godine, želim se još jednom zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli u radu JU Opća bolnica Jajce.

Želim se zahvaliti i vijećnicama i vijećnicima Općine Jajce jer su donijeli odluku da se u ovoj teškoj godini za bolnicu iz proračuna Općine izdvoji 180.000 KM.

Ono što su učinili za bolnicu gospodarstvenici Općine kroz donacije o kojima smo Vas izvještavali, nabavka sanitetskog vozila, rekonstrukcija lifta, donacije respiratora i drugih medicinskih aparata, je nešto, za što nemate riječi kojima bi izrazili zahvalnost, ali se postavlja i pitanje ZAŠTO?

Zašto su izdvojili svoje novce i svoja sredstva za bolnicu, koja nije njihovo vlasništvo i nemaju obvezu da je pomažu, je li bolnica vlasništvo firmi Alloy Wheels, BSI, Thermoflux, Metaling, Komotin, Mlinpek-Žitar, Rudnici boksita …itd?

Je li bolnica vlasništvo naših sugrađana koji žive u inozemstvu, tamo rade, liječe se a izdvajali su svoje novce i slali za pomoć bolnici, je li bolnica vlasništvo naših sugrađana koji žive u Jajcu a pomagali su rad bolnice.

Je li bolnica naša, Općinska, ako je načelnik od 180.000 KM odlukom Općinskog Vijeća namijenjenih za pomoć bolnici zbog pandemije koronavirusa, uplatio samo trećinu tj. 60.000 KM.

Ako znamo činjenicu da je u ovoj teškoj 2020. godini u JU Opća bolnica Jajce hospitalizirano preko 2.000 pacijenata, na Covid odjelu i izolatoriju zbrinuto je 226 pacijenata, 83 Covid pozitivna, preko 20 000 ambulantnih pregleda, dijagnostičkih pretraga, više od 500 kirurških zahvata i preko 100 poroda, onda nije teško zaključiti kome je potrebna i čija je bolnica u Jajcu.

Svima vama dragi sugrađani, ma gdje bili, želim sretniju i uspješniju Novu 2021. godinu, napisao je dr.med. Stipan Jezerčić.