Jajce Online
JAJCEVIJESTI

Christian Schmidt u Jajcu: Srednjoškolci su primjer omladinskog aktivizma!

Visoki predstavnik u BiH  Christian Schmidt danas je boravio u Jajcu gdje je razgovarao s učenicima i nastavnicima o pitanjima koja se tiču mladih i obrazovanja. Na početku posjete, sastao se s načelnikom Edinom Hozanom te su razgovarali o aktuelnim aktivnostima općine i razvojnim planovima.

Tokom susreta razgovaralo se o trenutnim aktivnostima i razvojnim planovima općine Jajce, potencijalima u privredi i razvoju turizma. Posjeta Jajcu bila je prilika i da se Schmidt upozna i sa prirodnim ljepotama i kulturno istorijskim blagom grada Jajca.

Nakon sastanka sa općinskim načelnikom Christian Schmidt se susreo sa učesnicima protesta srednjoškolaca iz 2016. i 2017. protiv nacionalnih podjela u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine, te nastavnicima koji su ih podržali.

– Ovo je primjer omladinskog aktivizma za promjenu kakav priliči savremenoj demokratskoj zemlji. Ako BiH želi imati budućnost, mora zaustaviti odlazak mladih i obrazovanih ljudi, te osigurati kvalitetno obrazovanje sa zajedničkim ciljevima za sve, rekao je visoki predstavnik

Nakon sastanka posjetio je Srednju strukovnu školu Jajce gdje je s nastavnim osobljem i učenicima razgovarao o obrazovnim perspektivama i potrebnim poboljšanjima obrazovnog sistema kako bi učenici imali bolju startnu poziciju koja će im omogućiti da iskoriste svoje potencijale u društvu.

 

(Jajce Online)

Povezane vijesti

Politička baza preletača u Republici Srpskoj: Političari bez ideologije, gledaju samo svoju ličnu korist

admin

Čestitka za 27. godišnjicu oslobođenja Jajca

admin

BiH daleko od koncepta “nula otpada”, društveni problem nerješiv bez zakona i stimulacije građana

admin