Jajce Online
JAJCEVIJESTI

Christian Schmidt danas u Jajcu

Kako smo saznali Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravit će danas u Jajcu.

Tokom svoje posjete prvo će se susresti sa predstavnicima lokalne vlasti u našem gradu.

Osim toga predviđen je i radni sastanak u hotelu “Stari grad” sa aktivistom Samirom Beharićem, profesorima Srednje strukovne škole “Jajce” i Srednje škole “Nikola Šop” te srednjoškolcima koji su se borili protiv podjela i etničke segregacije.

Ustrajna borba

U ljeto 2016. godine, kantonalne vlasti Srednjobosanskog kantona, kojem pripada i Jajce, su odlučile da osnuju novu školu za bošnjačke učenike.

Nastava u ovoj školi se trebala izvoditi po zasebnom planu i programu i odvojeno od nastave u Srednjoj školi „Nikola Šop“, gdje su učenici do sada pratili nastavu po hrvatskom planu i programu.

Nezadovoljni nedostatkom dijaloga s kantonalnim vlastima, te odbijajući etničku podjelu, jajački srednjoškolci su tokom ljeta 2016. godine protestirali protiv ove odluke Skupštine SBK. Malu grupa učenika (Ivica Jukanović, Tarik Šehić, Ajla Vrebac, Nikolas Rimac i Azra Keljalić) pokrenuli su “revoluciju” koja je privukla i brojen svjetske medije.

Drugarstva iz školskih klupa i zajedničko pohađanje nastave ih je potaklo da očuvaju raznolikost u školskim klupama, suprotstave se podjelama i zagovaraju inkluzivno i kvalitetno obrazovanje u cijeloj BiH. Mnogi su smatrali da segregacija neće riješiti postojeće probleme ukorijenjene u obrazovni sistem.

Uprkos ograničenim resursima i nedostatku aktivističkog iskustva, jajački učenici su uspješno izvršili pritisak na kantonalne vlasti da obustave osnivanje nove škole, čime su pridobili i široku podršku javnosti za svoju inicijativu.

U dvjema srednjim školama u Jajcu, u kojima se nastava izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, uvedena je nacionalna grupa predmeta za učenike koji su upisali prošle godine prvi razred, a dobili su i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama.

Svojom borbom učenici su pokazali cijeloj zemlji da mladi mogu biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena u BiH, a za to su nagrađeni brojnim priznanjima.

Prepoznajući istrajnost i moralni poduhvat hrabrih jajačkih učenika za kvalitetnijim obrazovanjem, međunarodni žiri za nagradu „Max van der Stoel“ je donio jednoglasnu odluku da nagradu „Max van der Stoel“ za 2018. godinu dodijeli srednjoškolcima iz Jajca. Nagradu su im uručili visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok u holandskom gradu Hagu, u Palati mira.

Učenici hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti i dalje idu zajedno u školu.

 

 

(Jajce Online)

Povezane vijesti

Džaferović i Komšić nakon Stoca posjetili i Ljubinje

admin

Bećirović: Šehidski mevlud ponovo u pravom ruhu

admin

Hrvatska: Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima su ograničene cijene

admin