Search
Close this search box.

Četiri znaka da je ponuda za posao prevara

Podijeli članak:

Kao prirodna posljedica povezanosti svijeta, internet prevare su postale učestale ovih dana. Bilo da je riječ o nekretninama, elektronskoj trgovini, finansijama, ili čemu god drugom – prevaranti su pronašli načine da iskoriste bogatstvo informacija dostupnih na internetu kako bi ljudima oteli njihov teško zarađeni novac.

A sada, u 2024. godini, primijetili smo da su ove prevare počele da prodiru i na tržište rada i iskorištavaju kandidate koji žude za prilikama. Većina ovih pokušaja prevare je veoma očigledna, dok su neki pokušaji teže uočljivi.

Evo četiri crvene zastavice koje će vam pomoći da prepoznate prevaru prilikom ponude za posao.

Proces apliciranja je bio suviše lak

Proces zapošljavanja može biti dug i dosadan i za kandidate i za poslodavca. Dakle, ako imate osjećaj da je bilo previše lako, vjerovatno nije bilo stvarno. To je posebno tačno ako ste dobili ponudu za posao bez ikakvog intervjua ili ako ste morali razgovarati samo sa jednom osobom.

S tim u vezi, ne postoji jasno pravilo za proces zapošljavanja. Neki poslodavci će se zadovoljiti uobičajenom analizom biografije i nekoliko krugova intervjua kako bi utvrdili vrijednost kandidata. S druge strane, drugi vole da koriste standardni test kompetencija kako bi osigurali određeni nivo sposobnosti prije nego što uopšte pozovu kandidate na intervju.

Dakle, dobiti ponudu za posao čak i bez zoom intervjua? To definitivno predstavlja crvenu zastavicu. Čak i ako vas je neko direktno preporučio menadžeru za zapošljavanje ili ste bili ciljani od strane unutrašnjeg tima i dalje bi trebalo da prođete kroz nekoliko krugova intervjua prije nego što dobijete formalnu ponudu.

Ako vam je kompanija nepoznata, a cijeli proces vam je djelovao kao da je sve bilo previše lako, onda je vjerovatno najbolje da umanjite očekivanja.

Adresa e-pošte izgleda sumnjivo

Provajderi e-pošte su daleko odmakli kada je riječ o bezbjednosnim funkcijama. Ali jedna prevara koja je i dalje relativno uspješna u zavaravanju ljudi i izbjegavanju filtera za spam jeste spoofing e-pošte.

Spoofing e-pošte se odnosi na slanje e-pošte sa adrese namjerno kreirane tako da izgleda kao zvanična korespondencija poznatih kompanija. Ovo je veoma česta taktika za prevarante koji ciljaju klijente finansijskih institucija poput banaka ili veb-sajtova elektronske trgovine, s ciljem da dobiju osjetljive informacije poput podataka za prijavljivanje ili finansijskih detalja.

Nažalost, ova taktika je takođe veoma česta u prevarantskim ponudama za posao, jer je veoma lako kreirati adresu e-pošte za bilo šta. Čest trik je uvođenje blagih varijacija u zvaničnu adresu e-pošte kako bi se privukao lakovjerni čitalac.

Na primjer, ako bi neko pokušao da prikrije e-poštu od mene i mog coaching preduzeća Workhap, mogao bi koristiti adresu e-pošte poput „sho.dewan@workhop.com“ ili „sho@workhapp.com“ (za svaki slučaj da napomenem, ovo NISU moje adrese e-pošte) da bi prevario ljude da misle da komuniciraju sa mnom.

Ove varijacije su lako uočljive ako mene i moje poslovanje već poznajete. Nažalost, isto se ne može reći ako nikada niste komunicirali sa mnom ili članovima mog tima. Zato uvijek budite oprezni i budite na oprezu za drugim crvenim zastavama.

Traže da platite opremu

Bez obzira na to koja je vaša industrija, poslovi uvijek funkcionišu na isti način: dobijate određeni ugovoreni iznos za određene pružene usluge. Šta god radili, nikada ne plaćajte za priliku da radite.

Ako vam kompanija traži novac u zamjenu za bilo šta, to je siguran znak da ste prevareni. Uobičajena taktika uključuje zahtjev da platite svoju opremu za rad, dodatne takse za navodne obuke ili zahtjeve za uplate unaprijed kako biste „rezervisali“ svoje mjesto.

Moj savjet? Prekinite svaki kontakt s ovim ljudima odmah i upozorite druge da ne stupaju u kontakt s njima.

Traže osjetljive informacije

Nije potpuno neočekivano da poslodavci traže lične informacije. Obično će poslodavci tražiti neki oblik identifikacije, posebno prilikom obavljanja provjere prošlosti ili popunjavanja papira u poreske svrhe.

Međutim, obično to neće raditi u najranijim fazama procesa. Budite oprezni prilikom davanja osjetljivih informacija poput vašeg broja socijalnog osiguranja, sigurnosnih pitanja ili bankovnih informacija veoma rano, jer se mogu koristiti za krađu identiteta ili prevaru.

Takođe je dobra ideja da direktno kontaktirate kompaniju putem kontakt informacija dobijenih sa njihovog zvaničnog veb-sajta ili verifikovanih Linkdin stranica. Provjerite identitet osobe s kojom razgovarate i razjasnite zašto traže vaše informacije. Nikada ne možete biti previše oprezni, a legitimne kompanije će razumjeti vašu zabrinutost.

Sretno u potrazi za poslom i budite na oprezu zbog crvenih zastavica!

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vremena je sve manje, a nadležni u BiH nisu preduzeli sve mjere koje im...

Uprkos teškim ekonomskim vremenima, u Bosni i Hercegovini ipak postoje brojni svijetli primjeri uspješnih...

Jedan se čovjek iz sela kod Vareša sprijateljio s divljom životinjom koju očito redovito...

Heste li ikada čuli da muškarac i žena nisu htjeli doći na vlastito vjenčanje?

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati?...

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku...