Češka će prije EMA-e preporučiti terapije antitijelima protiv covida-19

Češko ministarstvo zdravstva objavilo je kako će preporučiti upotrebu terapije protiv covida-19 koja sadrži antitijela kasirivimab/imdevimab i bamlavinimab prije standardnog odobrenja.

Obje terapije razmatra Europska agencija za lijekove (EMA), rekla je Agencija prošli tjedan.

Češka je među europskim državama najteže pogođenima sadašnjim valom pandemije koronavirusa i od nje samo Portugal i Španjolska imaju viši broj novozaraženih na 100.000 stanovnika, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) od prošlog tjedna.

“Ministarstvo će preporučiti distribuciju i uporabu neregistriranih tretmana koji sadrže antitijela kasirivimab/imdevimab i bamlavinimab”, objavilo je ministarstvo.

Rečeno je da će pričekati stručno mišljenje nacionalne agencije za lijekove SUKL prije donošenja konačnog mišljenja.

Prvi tretman upućuje na Regeneronov koktel kazirivimaba i imdevimaba, odobren za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama u studenom, a dobio ga je tadašnji američki predsjednik Donald Trump kada je bio zaražen covidom-19.

Drugi je kombinirana terapija Eli Lilly dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, koja pomaže smanjiti rizik hospitalizacija i smrti oboljelih od covida-19 za 70 posto, pokazali su podaci kasnije faze ispitivanja u siječnju.

Češka bi trebala primiti prvih 500 doza terapije u veljači, rekao je premijer Andrej Babiš prošli petak.

Ministarstvo je reklo da bi liječenje najviše koristilo pacijentima s visokim rizikom od pogoršanja bolesti, poput ljudi kojima su presađeni organi.

BHRT