Ceremonija obilježavanja 25 godina potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, uživo na BHT1 i bhrt.ba

Svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini biće upriličena u sarajevskoj Vijećnici danas sa početkom u 20 sati.

Dejtonsko-pariski mirovni sporazum zaključen je 21. novembra 1995. godine u američkom gradu Dejtonu, a potpisan 14. decembra iste godine u Parizu. Sporazum je stavio tačku na gotovo četiri godine krvoprolića i razaranja u Bosni i Hercegovini, te stvorio prostor za dugotrajni i zahtjevni proces obnove i pomirenja. Uprkos izazovima i političkim nesuglasicama, u Bosni i Hercegovini danas vlada mir, što predstavlja i najvažnije naslijeđe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na ceremoniji će govoriti visoki predstavnik Valentin Incko, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson, zamjenik šefa misije Havijer Rouard u ime ambasadorke Francuske u BiH Kristin Tudo, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Zatler, te izvršni direktor Fondacije AGORA Danijel Petrović.

Građanima Bosne i Hercegovine će se obratiti više od dvadeset bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih zvaničnika, prijatelja Bosne i Hercegovine, putem unaprijed snimljenih video-poruka.

Pored ovih obraćanja, Sarajevska filharmonija će upriličiti svečano izvođenje Mocartove 25. simfonije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, broj zvanica je strogo ograničen.

Mediji i šira bh. javnost će moći pratiti kompletnu ceremoniju uživo u programu BHT1 i na web stranici BHRT-a, kao i na web stranici i službenom Jutjub kanalu Kancelarije visokog predstavnika.

BHRT