Cenić: Neće niko pravnu državu, neće niko EU, ma koliko o njoj pričaju

Podijeli članak:

Ovog ponedjeljka u političkim minutama jutarnjeg programa gošća je bila Svetlana Cenić, ekonomska ekspertica.

Je li ekonomsko stanje u BiH talac svjetskih kretanja ili političkoj zastoja? Šta je u BiH skuplje, potrošačka korpa ili politički ciljevi? Govorimo o ekonomskoj slici zemlje, državnom i budžetima građana, najavama o povećanju minimalne plate u RS-u i FBiH. Kojim mjerama vlast može poboljšati standard građana? Hoće li Nova godina donijeti nova poskupljenja?

-Izvještaj Agencije za statistiku-

”Ekonomska situacija je loša. Jer kada mi neko kaže 1,2% na ovako nerazvijenu ekonomiju ili kako vole reći ekonomiju u razvoju, to ne znači ništa. I 3% je stagnacija i ne znači ništa za ovu ekonomiju. Nije isto njemačko i bosanskohercegovačko 3%. Slika je loša, izvoz je smanjen. Industrijska proizvodnja, pogotovo prerađivačka, ona ukazuje na to jesmo li dobro ili ne. A pad izvoza mislim da treba da zabrine mnoge. I ja kad čujem ono kako mi nismo prezadužena zemlja, onda kažem hajde da zamislimo imate kredit pa dižete još jedan kredit pa još jedan kredit, a prihodi vam padaju ili stagniraju, jeste li vi prezaduženi ili niste prezaduženi. Zaduživati se, a hvaliti se rastom prihoda zbog inflacije, imati pad izvoza, a onda reći nismo zaduženi. Dok se ne vidi rast produktivnosti nismo dobri. Koliko vidim zaduženja se ubrzavaju, o RS-u da ne pričam.  Tu je ubrzanje sačuvaj Bože, još uvijek nedostaje novac da se isplate obaveza za ovu godinu. Vidim da je i Federacija ubrzala zaduženja, iako je financijski bolje stajala i stoji, ipak, je ubrzala zaduženja. Fino je imati infrastrukturu, fino je zaduživati se za nju, ja bih voljela da to bude i za privredu, a ne samo za potrošnju koja znači plate, kola i ostalo. Samo postavljam pitanje ko će se voziti tim putevima? Gdje će biti ljudi? I kako možemo reći da je dobra situacija kada je u RS-u broj penzionera i broj zaposlenih skoro izjednačen? To što se Uprava za indirektna oporezivanja hvali, to je zahvaljujući inflaciji. A u isto vrijeme mi nemamo usvojen državni budžet. Kod nas je sve privremeno, ovo je i privremeni život. Glupo je rečeno na neki način, ali sve je kod nas tako privremeno. Sve je rastezanje, otezanje, razvlačenje. Onda ja samo postavljam pitanje u čemu je to onda bolja atmosfera i saradnja na državnom nivou? Šta se to promijenilo? Što će nama novi projekti, vidite da to nikoga ne interesuje. Niko se ne bavi konkretnim stvarima, radnom snagom, nas zanima ko je šta kome rekao. Nas interesuje takve stvari i živimo od danas do sutra. Ja se tome čudim godinama. Mene, zaista, nerviraju lažni optimisti. To su plaćeni optimisti, to su navijači. Koji zarad toga što su na platnom spisku ove ili one stranke stavi svoju struku i gurne je na stranu i onda svi treba da govorimo optimistično”, rekla je Cenić.

-Set fiskalnih zakona-

”Ja prvo nisam sigurna da će to biti do kraja ove godine. Nastavak sjednice Parlamenta je 20. novembra. Porezna politika može po hitnom postupku ako je neka izmjena za omogućavanje nečega, ali imati set poreskih zakona po hitnom postupku je lakrdija. Ja tu ne vidim vremena. Jer od 15. decembra zaboravite da ćete nekoga naći, onda dolaze praznici. Tako da se bojim da je kratko vrijeme. Davno su svi nivo vlasti usvojili budžetski kalendar kojeg se niko ne pridržava. Budžet se kod nas kroji tako što se pravi prvo potrošna strana pa se štima izvor prihoda. Onda se to nadomjesti zaduženjima, moljakanjem para ja bih rekla. Ni u kojem slučaju stvaranje viška prihoda da se pokrije manjak iz prethodnog perioda. I ni u kojem slučaju da kažemo koliko imamo para i od toga ću živjeti, hajde sada da vidimo kako stvoriti takvu atmosferu da para bude više”, kazala je.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iz Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu podijelili su duboko saosjećanje nakon vijesti o...

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...