Čelnici EU-a o mjerama protiv pandemije i vakcinama

Čelnici zemalja članica Evropske unije (EU) putem video konferencije održat će sastanak na kojem će se razgovarati o vakcinama protiv koronavirusa (COVID-19) i mjerama poduzetim u okviru borbe protiv pandemije.

Samit lidera EU-a održat će se 25. i 26. februara, a prvog dana samita razgovarat će se o tome šta EU i zemlje članice mogu učiniti da povećaju proizvodnju vakcina, razvoju vakcina kako bi bile efikasne i protiv mutacija virusa, ubrzavanju postupka odobravanja i distribuciji vakcina.

Također će se razgovarati o tome kakvu poruku će EU poslati kompanijama koje razvijaju i proizvode vakcine kako bi ispunile svoje obaveze preuzete ugovorima s evropskim blokom.

Jedna od tema razgovora bi mogla biti i upotreba vakcina razvijenih u Rusiji i Kini u zemljama EU-a, a koje još nisu odobrene za upotrebu u Evropskoj uniji.

Zvaničnici EU-a posebno ističu da odgovornost za upotrebu neodobrenih vakcina snose države članice. Mađarska je prva zemlja EU-a koja je počela koristiti vakcinu razvijenu u Kini.

Jedna od tema dnevnog reda bit će i “potvrda o vakcinaciji”. Čelnici zemalja EU-a će raditi na zajedničkom pristupu oko uspostavljanja takve potvrde i određivanju u koje svrhe se može koristiti.

Na samitu lidera EU-a će biti razgovarano i o ograničenjima putovanja unutar Evropske unije. Evropska komisija je prethodno kritikovala neke zemlje EU-a zbog nametanja graničnih kontrola i zabrana.

Drugog dana virtuelnog samita razgovarat će se o pitanjima odbrane i sigurnosti i južnom susjedstvu.

Drugog dana zasjedanja, kojem će prisustvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, razgovarat će se o saradnji između EU i NATO-a.

Planirano je da se razgovara i o dokumentu pod nazivom “Strateški kompas” čiji cilj je jačanje zajedničke odbrambene i sigurnosne politike.

Čelnici zemalja EU-a će također u okviru južnog susjedstva razgovarati o odnosima sa zemljama na jugu Mediterana.

BHRT