Čapljina – mediteranski biser koji sve više privlači mlade obitelji i poduzetnike

Podijeli članak:

Smješten na jugu Hercegovine, u plodnoj nizini koju karakterizira bioraznolikost pod utjecajem čak četiriju rijeka, kao i na križanju strateški značajnih cestovnih pravaca koji povezuju Jadransko more i mediteransku regiju sa središnjom Europom, grad Čapljina pozicionira se kao lokalna zajednica s iznimnim potencijalima gospodarskog razvoja, koji će, analizirajući ekonomska kretanja u okružju, u razdoblju koje je pred nama dodatno dobiti na snazi, piše Večernji list BiH.

Niz mjera

Čapljina 4. listopada proslavlja Dan Grada, kada je ujedno i blagdan sv. Franje, a u tradiciji održavanja nekoliko dana prije same proslave, sazvana je i svečana sjednica Gradskog vijeća koja će biti prilika za ukazati na opsežan posao odrađen u proteklih godinu dana, kojim su gradske vlasti u značajnoj mjeri osnažile regionalno prepoznatljiv mozaik demokratskih i gospodarskih mjera.

Prema posljednjem popisu iz 2013. godine, Čapljina ima 26.157 stanovnika, a strateški cilj svih sudionika i kreatora javnih politika grada je taj broj još povećati, zbog čega u proteklom razdoblju provode niz procesa zbog kojih ova lokalna zajednica na jugu zemlje, osim epiteta cvijeta Hercegovine, sve više postaje i prepoznatljiva zbog velikog broja mladih obitelji. Uvidom u set mjera vidljivo je kako je takvo stanje posljedica odgovornog djelovanja u smjeru jačanja demografske slike. Među najznačajnijim mjerama je i sufinanciranje prve stambene nekretnine za mlade obitelji i pojedince. Taj iznos do sada je bio 100 KM po četvornom metru, a svakako im je plan, kako je nedavno najavio gradonačelnik Smiljan Vidić, ovaj iznos malo i povećati s obzirom na to da su cijene nekretnina znatno porasle.

Osim toga, Grad sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, tako da plaća razliku cijene koju plaćaju roditelji i realne ekonomske cijene, a u kontekstu olakšavanja financijske situacije obiteljima s djecom, u cijelosti se financira prijevoz učenika osnovnih i srednje škole s područja Grada Čapljine. Tu su i novčane potpore obiteljima s četvero i više djece, a sljedeće godine, kad budu sastavljali proračun, planiraju za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno i svako sljedeće dijete davati novčanu naknadu.Naravno, temelj svakog razvoja, pa tako i onoga demografskog, strateški je odnos prema gospodarskim potencijalima, a u tom smislu Čapljina je navrijeme prepoznala sve prednosti s kojima raspolaže. Na prvom mjestu je, uzimajući u obzir mediteransku klimu i veliki broj sunčanih sati, kao i dostupnost vodnih potencijala, poljoprivreda, koja će, u svjetlu sve većih potreba za zdravom hranom, predstavljati važan segment gospodarstva.

Istodobno, zainteresiranim investitorima stvoreni su preduvjeti za ulaganja i gradnju turističkih i gospodarskih objekata u Šurmancima, ali i u Zvirovićima. Malo i srednje poduzetništvo svakako valja promatrati i u kontekstu prometne povezanosti, koja je iduća prednost Čapljine, grada na čijem se prostoru ostvaruje spoj koridora Vc s Jadransko-jonskom autocestom.

Smjerovi djelovanja

Među ostalim snagama iz SWOT analize su postojeći turistički brendovi (Počitelj, Mogorjelo, Međunarodni karneval), blizina Europske unije (granica s EU u Metkoviću), blizina Luke Ploče, kao i značajni koraci gradske administracije k unaprjeđenju poslovnog okružja.

U konačnici, strateški smjerovi djelovanja u razdoblju koje je pred nama uključuju razvoj održive poljoprivredne proizvodnje, podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, razvoj turizma utemeljenog na prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama te okolišno održivo upravljanje biološkom i krajobraznom raznolikošću.

 

 

(vecernji.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...