Čančar: ‘Plivskim omahama’ svakog proljeća Dom kulture Jajce umiva naš grad

Podijeli članak:

Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe” – bosanskohercegovačko višeglasje ugostit će Dom kulture Jajce od 3. do 10. maja, obogaćujući proljetnu kulturnu ponudu u tom bh. gradu.

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar istakao je za Fenu da je Festival koji se održava od 2007. nastao sa željom da se promoviše suživot, kultura, tradicija i običaji naroda Bosne i Hercegovine te iskaže sva poetska i duhovna ljepota naše zemlje.

-Festival se tradicionalno održava u proljeće i to u danima koji gravitiraju Jurjevu, čiji je jedan od simbola hvatanje omahe – vode sa mlinskog točka, a što i jest bila tradicija jajačkih djevojaka da na mlinovima na Plivi hvataju omahu kojom su se umivale kako bi bile ljepše. “Plivskim omahama” svakog proljeća Dom kulture Jajce umiva naš grad i on biva sve ljepši i ljepši – podvukao je Čančar.

On navodi da je u okviru programa Festivala duhovne poezije i muzike “Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje” ove godine pripremljen zanimljiv program.

-Pored dana rezervisanog za igru i pjesmu kada će nastupiti naša lokalna kulturna društva, imamo dan duhovnosti gdje će učešće uzeti sve vjerske zajednice kada će se govoriti o temi milosrđa, zatim dan kulturnih društava kada ćemo obilježiti 120 godina rada BZK “Preporod”, a prošle godine smo obilježili takvu godišnjicu HKD “Napredak”. Učešće će uzeti pored ova dva kulturna društva i SPD “Prosvjeta”, pa ćemo ugostiti predsjednike ili potpredsjednike njihovih glavnih odbora, što nam pričinjava zadovoljstvo -kazao je Čančar.

Naveo je također da će biti otvorene i dvije izložbe – “Upoznaj poslanika Muhammeda” i “Slovom o slovu: tragovima bosanske pismenosti”, te predstavljen CD Amire Redžić sa recitovanjem kur’anskih tekstova.

-Završnicu smo ostavili da bude u znaku duhovne pjesme te se radujemo nastupu hora Elči Ibrahim-pašine medrese, Omladinskog hora MIZ Jajce, Zbora “Frame” i Zbora HKD “Napredak” – “Nikola Šop” iz Jajca. Ovo će biti festival duhovnosti i kulture i nadamo se da će opravdati postojanje – zaključio je u izjavi za Fenu direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.

Organizator Festivala je JU Dom kulture Jajce, dok su pokrovitelji Općina Jajce, Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...