Search
Close this search box.

Čančar: Od Pozorišnih igara i ove godine možemo očekivati samo najbolje

Podijeli članak:

”Pozorišne/kazališne igre BiH” u Jajcu imaju višedecenijsku tradiciju koju je prekidao rat i pandemija. Svoj ustaljeni hod Igre doživljavaju 41. put, a pripreme su još u toku. Dosta toga smo finalizirali, uradili, pripremili, a pred nama su tri sedmice napornog rada. Kao i svake godine problemi su ponajviše u osiguravanju finansijskih sredstava – kazao je direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar u razgovoru za Fenu povodom ovogodišnjih Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine.

Podsjeća da najveću podršku u organizaciji Igara imaju od Općine Jajce te da su oni najsvjetlija tačka u tome.

– Podršku je davalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK i Fedralno ministarstvo kulture i sporta, dok su državna ministarstva koja se bave kulturem u potpunosti zatajila – kazao je.

Govoreći šta publika može očekivati od ovogodišnjih Igara direktor Doma kulture Jajce jednostavno odgovara “samo najbolje jer to ovaj Festival i jest”.

Čančar podsjeća da je ove godine primijenjeno pravilo selekcije predstava, te je selektor Dževdet Tuzlić obavio svoj dio posla i odabrao sedam najboljih predstava za proteklu sezonu i one će biti izvedene na Igrama.

– Pored toga pripremili smo i bogat i raznovrstan prateći program u kojem smo vratili predstavu za djecu, organizovat ćemo i radionice za mlade, promocije knjige, kroz hommage odati počast dvoma istaknutim teatarskim radnicima koji nisu među živima, govorit ćemo i o nama samima kroz prikazivanje starih dokumentaraca o Festivalu, služati poeziju i muziku, a za kraj pripremamo izvođenje operne predstave – rekao je Čančar.

Predhodnih godina iz raznih razloga dolazilo je do pomjeranja Igara, tako su nekad održavane početkom, a nekad sredinom juna, nekad sredinom jula, zadnje dvije godine krajem avgusta.

Govoreći o terminima održavanja Igara direktor Doma kulture Jajce istakao je da one u osnovi imaju neki svoj tok vezan za šesti mjesec.

– Zadnjih godina iz opravdanih razloga vezane su za kraj šestog i početak sedmog mjeseca, a izuzetak je napravljen u pandemiji kada smo izbjegli da ne budu održane i drugu godinu zaredom, pa su održane u osmom mjesecu. Nadamo se da je ovo stalni termin koji će biti i u narednim godinama – podvukao je.

Fikret Čančar je novoimenovani direktor Doma kulture Jajce , koji je središte kulturnih zbivanja u ovom gradu.

– Dom kulture Jajce je stvarno srce kulturnih dešavanja u gradu i meni je velika čast što se nalazim na čelu ove institucije. Puno je zadaća pred nama, prije svega u organizacijskom smislu oko manifestacija koje postoje: Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe” – bosanskohercegovačko višeglasje, Pozorišne/kazališne igre BiH i Likovna kolonija “Jajce art”. Imali smo još jedan festival, “Septembarske večeri” koji je zadnjih godina doživio svojevrsno prizemljenje, pa smo u planu njegovo oživljavanje i redefinisanje, kroz eventualno uvođenje novih sadržaja kroz njega i pravljenja jajačke kulturne jeseni i njenog oživljavanja. Također, razmišljamo o našem kinu koje je sada u ruševnom stanju, te smo tu već poduzeli neke korake u pravcu obilazaka nekih gradova gdje slična kina postoje, kako bismo saznali o njihovim iskustvima, mogućnostima i problemima. Na ovom planu je težak zadatak pred nama, ali ćemo pokušati, Jajce to zaslužuje – istakao je Čančar govoreći o planovima za dajnji rad Doma kulture.

Kad je riječ o samom prostoru Doma kulture i nekim mogućim tehničkim poboljšanjima novoimenovani direktor je dodao da su njegovi prethodnici na poziciji direktora uradili puno toga i zaslužuju pohvale.

– Novo vrijeme donosi i nove tehnologije, a zub vremena načinje ono što već imamo. Tehnička poboljšanja su usko vezana i sa obezbjeđivanjem finansija za takvo nešto, te ćemo na tom planu pokušati doći do sredstava koja će to i omogućiti. Potrebe postoje, volja postoji, vjerujem i sposobnosti da se to i ostvari – kazao je.

Govoreći o saradnji sa drugim institiciama Čančar je istakao da je neophodna i bez nje rad Doma kulture Jajce ne bi imao smisla.

– Ne postojima sami radi sebe. Intitucije i pojedinci koji imaju interes da sarađuju sa nama dobro su došli, ali i mi procjenjujemo ko i šta je to što može pomoći u našem radu. Mi smo otvoreni za saradnju, puno je kontakata sa institucijama iz oblasti kulture, medija i drugih oblasti naslonjenih na kulturu i želja nam je taj krug širiti – podvukao je direktor Doma kulture Jajce Fikret Čabčar u razgovoru za Fenu.

Najstariji festival bosanskohercegovačkih teatara “Pozorišne/Kazališne igare BiH” bit če održan u Jajcu od 29. juna do 7. jula. Ključ grada Jajca ove godine, u devet festivalskih dana, čuvat će doajen bosanskohercegovačkog glumišta Miodrag Miki Trifunov.

Na sceni Doma kulture Jajce ove godine u takmičarskom programu učestvuju: Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, Narodno pozorište Sarajevo, Gradsko pozorište „Jazavac“ Banja Luka, Narodno pozorište Tuzla, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Bosansko narodno pozorište Zenica.

Stručni žiri Festivala činit će: Darko Cvijetić, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Sulejman Bosto, dok će Žiri publike predstavljati Pašaga Hodžić, Hajrija Alibegović, Tihana Burić, Josipa Kulenović i Alma Ribić.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...