Search
Close this search box.

Čančar: Najstariji pozorišni festival treba biti pri vrhu prioriteta

Podijeli članak:

Najstariji festival bosanskohercegovačkog pozorišta Pozorišne igre BiH u Jajcu održan je ove godine od 28. juna do 6. jula, a direktor Doma kulture Jajce te ujedno i Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Fikret Čančar smatra da je i ove godine festival bio dobar uz bogat i zanimljv prateći program.

– Naišli smo na neke poteškoće u organizaciji Festivala i obezbjeđivanju finansijskih sredstava, što ne stavljamo u prvi plan – kazao je u razgovoru za Fenu Čančar.

On navodi da su tokom Festivala direktori profesionalnih pozorišta u BiH uputili i Otvoreno pismo u kojem su pozvali Federalnu vladu i Vijeće ministara BiH da na ovaj Festival pogledaju malo drugačijim očima.

– Očekujemo da ovo bude zaista bosanskohercegovački festival podržan od svih nivoa vlasti a ne da bude prepušten samo Općini Jajce, Domu kulture, jednim djelom nadležnom ministarstvu Srednjobosanskog kantona – mišljenja je Čančar.

On je zahvalio sponzorima, kao što su BH Pošta, BH Telecom i drugim privrednim subjektima, na pomoći u održavanju Igara.

– Očekujemo ipak od federalnih i državnih vlasti da ovaj Festival bude pri vrhu prioriteta – smatra Čančar, kazavši da očekuje da će se i oni kroz neki naredni javni poziv uključiti u finisiranje ovog najstarijeg festivala bh. profesionalnih pozorišta te da će ga prepoznati.

Komentarišući podršku profesionalnih pozorišta Festivalu, Čančar je istaknuo da je ona značajna, posebno zato što su je potpisala gotova sva pozorišta u BiH.

On je naveo da nije pristalica otvorenih pisama, ali ovo pismo smatra jednom dobrom inicijativom.

Nadam se da će polučiti rezultat koji se očekuje – podvukao je u razgovoru za Fenu direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.

 

 

federalna.ba/Fena

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...