Čančar: Jajce spremno da bude centar pozorišne umjetnosti

Podijeli članak:

Jajce nije samo poznato po tome što je to stolni grad bosanskih kraljeva i što je u njemu rođena Jugoslavija.

Ovaj srednjovjekovni grad svake godine krajem juna postane središtem kulture u našoj zemlji. Pozorišne igre BiH u Jajcu, njihovo 41. izdanje, bit će održane od 29. juna. do 7. jula, a čuvar „Ključa grada Jajca“ ove godine tokom devet festivalskih dana bit će doajen bh. glumišta  Miodrag Miki Trifunov.

– Iza nas je već nekoliko mjeseci napornog i predanog rada na pripremama 41. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH. Formirali smo direkciju, odredili selektora, a ove godine je to Dževdet Tuzlić, odgledali sve prijavljene predstave, selektovali i odabrali sedam najboljih, dogovorili uslove dolaska tih predstava na Igre, osigurali smještaj za sve ansamble, goste, stručni žiri i naravno pripremili prostor u Domu kulture gdje će se to sve dešavati. Sve nabrojano je zaista zahtjevan i dug put koji se mora prijeći. Ipak, možemo konstatovati da je sve spremno i očekuju nas zanimljive i, siguran sam, uspješne Igre. Otvorit ćemo ih direktnim TV prijenosom na BHT1 u srijedu, 29.6.2022. u od 18 sati, a zatvaranje i dodjela nagrada je uz baletnu operu NP Sarajevo 7.7.2022. godine, kada ćemo dodijeliti nagrade i spustiti zavjesu na ovogodišnji festival, kazao je direktor Doma kulture Jajce mr. Fikret Čančar.

Pozorišne igre BiH u Jajcu održavaju se 41 godinu i najstariji su teatarski festival u našoj zemlji.

– Igre imaju svoj ustaljeni hod po pitanju održavanja predstava. Prema uvjeravanju selektora, čeka nas vrlo zanimljiv takmičarski repertoar, u što i ne sumnjamo. Posebno zadovoljstvo jajačkoj publici predstavljat će i prateći program. Ove godine su smo zanovili dječiju predstavu i svi naši mališani imat će priliku besplatno pogledati predstavu BNP Zenica. Tu je i amaterska predstava, muzičko-scenski performans Mikija Trifunova, koji i ovogodišnji ključar grada, promocija knjiga Hasije Borić, kao i njeno poetsko veče, a zadovoljstvo nam je najaviti i radionice za mlade glumce amatere koju će voditi prof. Zahirović koji živi i predaje glumu u Češkoj. Time želimo oživjeti jajačku amatersku scenu koja može jednog dana postati i više od toga. Mlade trebamo odgajati i učiti da vole pozorište, ovo je taj put, rekao je Čančar.

 

Igre su uživale veliki ugled u bivšoj državi te postale jedan od najznačajnijih festivala na ovim prostorima koji redovno okuplja najbolje ansamble iz BiH i njihove reprezentativne predstave, izvođene isključivo u posljednjih godinu dana.

– Ovu lijepu jajačku priču proprate ne samo Jajčani, već i cijela kulturna javnost u Bosni i Hercegovini. Činjenica da imamo TV prijenos, da će svakodnevno o ovome izvještavati TV kuće, novinske agencije, dnevne novine i portali, govori da će Jajce u narednih desetak dana biti u središtu kulturnih zbivanja. Ugostit ćemo ovogodišnje najbolje predstave pa time i najbolje glumce i reditelje. Ovo je vrhunac teatarske umjetnosti u ovoj godini i na to smo ponosni. Time ćemo promovisati naš grad, a pojedinim sadržajima koji će se održavati na lokacijama van Doma kulture promovisat ćemo kulturno-historijske i prirodne ljepote našeg grada. Uživajmo u narednih desetak dana, zakuljičio je direktor Doma kulture Jajce mr. Fikret Čančar u razgovoru za Jajce Online.

 

Sedam predstava

Na sceni Doma kulture Jajce ove godine u takmičarskom programu učestvuju: Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, Narodno pozorište Sarajevo, Gradsko pozorište „Jazavac“ Banja Luka, Narodno pozorište Tuzla, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Bosansko narodno pozorište Zenica.

Stručni i žiri publike

Stručni žiri Festivala činit će: Darko Cvijetić, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Sulejman Bosto, dok će žiri publike predstavljati Pašaga Hodžić, Hajrija Alibegović, Tihana Burić, Josipa Kulenović i Alma Ribić.

Okrugli stol nakon svake predstave vodit će Zoran Mlinarević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu,  a za izradu plakata Igara zadužen je Almir Kurt

Počela prodaja

Prodaja ulaznica za 41. Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu počela je danas i to po cijeni od 10 KM za jednu predstavu. Komplet ulaznica za sedam predstava iznosi 50 KM.

Ulaz za dječiju predstavu i baletnu operu u čast nagrađenih biće besplatan!

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedna osoba je smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se večeras dogodila na...

Žene se često pitaju zašto muškarci gledaju druge žene, iako su sigurni da je...

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...