Čampara traži od Ustavnog suda BiH da proglasi Dodika nesposobnim za vršenje funkcije člana Predsjedništva BiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova i podpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara zatražio je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„Vodeći se činjenicom da je članom 8.8. Izbornog zakona BiH određeno da Ustavni sud BiH može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije, pozivam Ustavni sud BiH da u najkraćem roku pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika za vršenje dužnosti člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Posljednje najave Milorada Dodika, koje imaju sve elemente planiranog i ciljanog udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, jasan su pokazatelj da član Predsjedništva BiH djeluje neustavno iako se prilikom preuzimanja funkcije obavezao, između ostalog, da će savjesno obavljati datu dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, te provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti.

S obzirom na to da Milorad Dodik blokira funkcionisanje institucija sistema, uvodi zemlju u konflikte i podjele. te da je postao otvorena prijetnja miru i bezbjednosti, ali i međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine, tražim od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda privremeno nesposoban za vršenje funkcije koju obavlja.

Njegove neustavne najave ugrožavaju mir, suživot, političku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, te Opšti okvirni sporazum za mir, a što Ustavni sud BiH, prema mojoj procjeni, ne bi smio tolerisati“, navodi u saopštenju ministar Čampara.

(Fena)

Agencije