Čaj od kestena: Jesenji plod za ljekoviti napitak

Podijeli članak:

Jesen je magično doba koje nam donosi prekrasne plodove, a njen omiljeni simbol su kestenovi. Neodoljivi miris pečenih kestenova širi se gradskim ulicama od jeseni pa sve do kraja godine. Osim plodova, priprema se i manje poznati čaj od kestena koji je vrlo ljekovit.

Kestenovo drvo je dugovječno stablo koje pripada rodu Castanea, a može doživjeti pola vijeka. Plodovi su prepoznatljivi po jedinstvenoj bodljikavoj košuljici. Najčešće vrste su američki kesten, evropski kesten te kineski, japanski ili korejski kesten. Slično hrastu, cijenjeno je, otporno i kvalitetno drvo koje ima vrlo toplu boju.

Jednostavni su za pripremu. Mogu se peći u rerni na limu za pečenje 20 – 30 minuta na 200°C. Za svestranu upotrebu, kestenovi se kuvaju u loncu vode oko 30 minuta. Nakon što su kestenovi skuvani, lako im se skine kora pa možete uživati u njima kao slasnom međuobroku ili dodatku raznim jelima. Ne samo da su ukusna poslastica, već su bogati hranjivim supstancama koje se povezuju s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Čaj od kestena priprema se od oguljene i samljevene kore plodova. U jednu šolju kipuće vode stave se jedna kašika samljevene kore i jedan plod kestena. Ostavi se poklopljeno 15-20 minuta i procijedi. Pijuckajući ovaj jesenji napitak, iskoristićete sva njihova hranjiva i ljekovita svojstva.

Kestenovi su odličan izvor vlakana, raznih vitamina i minerala poput bakra, mangana, vitamina B6, tiamina, folata, riboflavina i kalijuma.

Sadrže niz antioksidansa, poput vitamina C, galne kiseline, elaginske kiseline i tanina koji štite tjelesne stanice od oštećenja slobodnih radikala koji su povezani s brojnim hroničnim bolestima.

Studije su otkrile da antioksidansi i kalijum u kestenu pomažu u zaštiti srca od oksidativnog stresa koji povećava rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Vlakna u kestenu podržavaju probavu i zdravlje probavnog sistema, hrane korisne crijevne bakterije te pomažu u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koju koriste stanice debelog crijeva (kolonocisti) za energiju i umožavanje stanica koje podržavaju probavno zdravlje.

Osim toga, vlakna u kestenu podstiču gubitak težine jer usporavaju probavu hrane i smanjuju apetit.

Hranjive tvari kestena takođe poboljšavaju kontrolu šećera u krvi, pomažu u povećanju osjetljivosti na inzulin, sprječavaju upale, a mogu imati i potencijalna antikancerogena svojstva. Čiste krv, uklanjaju višak mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume, prenosi “KreniZdravo”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...