Burme 700 KM, fotograf 600: koliko košta vjenčanje u BiH?

Podijeli članak:

U vremenu ogromnih poskupljenja, organizacija svadbi postaje sve teža, zbog visokih cijena, ali postoji nekoliko koraka koji mogu smanjiti konačni trošak za vašu svadbu.

Počevši prvo od sale, odnosno “od stolice”, mladence ovo može koštati od 60 do 150 KM po osobi.

“U ovu cijenu je uključeno mjesto jednog gosta, te hrana i piće za njega”, kazali su iz banjalučkog svadbenog salona.

Dakle, ako imate 200 gostiju, a cijena stolice iznosi 60 KM, to je ukupno 12.000 KM, a u ovu cijenu nije uračunat slatki sto, čija cijena iznosi šest KM po osobi.

“Da bismo izbjegli ovakve cijene, moj zaručnik i ja smo potražili salon koji se ne nalazi u centru Banjaluke, jer što se ide dalje od centra, cijena stolice je jeftinija”, kazala je Banjalučanka koja planira svadbu, te dodala da se u samom centru mogu iznajmiti moderni kafići koji su dosta povoljniji od svadbenih salona, a cijena ovih stolica iznosi 40 KM, ili možete čak da napravite svadbu u svom dvorištu.

Svadbenu salu je potrebno dekorisati po ukusu mladenaca, a prema riječima onih koji se bave dekoracijom prostora, cijene se kreću od 700 KM, ako se radi o manjoj sali, a na to treba dodati i cvjetove za kićenje svatova i automobila, čija je najniža cijena jedna marka po komadu.

“Ja sam preuzela na sebe posao dekorisanja, što me je ukupno koštalo 400 KM”, objasnila je Banjalučanka, te dodala da je izrada dekoracija prošla dobro.

“Vjerujem da će i mojim gostima biti drago što će dobiti nakit koji je mlada napravila svojim rukama i svojim trudom”, istakla je ona.

Potrebno je imati fotografiju ili snimak kako biste se prisjetili ovog važnog trenutka u vašem životu.

“Banjalučki fotografi svadbu najčešće fotografišu po cijeni od 600 KM, a u cijenu nije uračunato snimanje, dok snimanje svadbe košta oko 2.000 KM”, kazala je ona, te dodala da Banjaluka ima veliki broj srednjoškolaca, koji su dosta povoljniji.

Prema riječima fotografa, cijena usluge snimanja i fotografisanja svadbene proslave može dostići i 5.000 KM.

“Cijena benda zavisi od broja članova, da li mladenci žele dimne ili svjetlosne efekte, da li će biti naručivanja pjesama ili ne, pa nadalje”, kazali su banjalučki muzičari, koji su saglasni da cijena ispod 1.500 KM ne ide, te može ići i do 6.000 KM za malo luksuznije varijante.

“Dozvolila sam naručivanje pjesama, što je smanjilo cijenu iznajmljivanja benda koji će svirati na mojoj svadbi, te ću platiti 1.700 KM, a ta cijena bi bila 4.000 bez naručivanja pjesama”, pojasnila je Banjalučanka.

San svake mlade je da taj dan izgleda posebno, te je ključni momenat mladina vjenčanica, čija cijena varira od 500 do 5.000 KM, što implicira da kupovina može ići samo preko ovog iznosa.

“Najčešće se iznajmljuju vjenčanice sa cijenom nešto većom od 1.000 KM. U većini slučajeva ovo uključuje veo, torbicu, korpu za kićenje, te korekciju vjenčanice prema ličnim mjerama”, pojasnili su iz jedne banjalučke prodavnice vjenčanica.

Naravno, i ovdje postoji način za uštedu, a to je kupovina bijele duge haljine, čije cijene idu od 150 KM, pa na dalje.

Da bi mlade bile potpuno spremne za svoj poseban dan, potrebni su profesionalno šminkanje, frizura i nokti. Tako šminkanje može koštati od 30 do 85 KM, a frizura u prosjeku 50 KM, dok uređenje noktiju iznosi oko 40 KM.

“Cijene bidermajera variraju od 35 do 100 KM”, kazali su cvjećari.

Kada je riječ o odijelu koje nosi mladoženja, cijene u Banjaluci kreću se od 250, do nekoliko hiljada KM.

Kako kažu iz Kuće zlata “Malbašić”, cijene burmi se kreću od 700 KM u paru, muška i ženska, pa naviše, sve zavisi od gramaže.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...