Bura oko odluke CIK BiH o Srebrenici

U provjeru navoda o izbornoj krađi u Srebrenici, uključi o se i MUP Republike Srpske. Na saslušanje pozvan Ćamil Duraković. Buru kritika dijela političkih partija iz Republike Srpske, izazvala je odluka Centralne izborne komisije BiH da ne proglasi konačne rezultate izbora u Srebrenici i Doboju. Dok partije vladajuće koalicije nazivaju takvu odluku nepoštovanjem izborne volje građana, drugi dio političke scene, ali i posmatrači izbornog procesa,smatraju da postoji osnova za dodatne provjere.

[embedded content]

Policija u Srebrenici pozvala je na saslušanje Ćamila Durakovića iz inicijative Moja adresa Srebrenica. U petak bi trebalo da da izjavu u svojstvu svjedoka. Tumači to kao kontrakampanju istrazi koju već provodi SIPA po nalogu

ĆAMIL DURAKOVIĆ, Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“

Sve u svrhu ne optuživanja nekog Ćamila ili nekoga drugog nego zataškavanja istrage koja je u toku od strane državnog Tužilaštva a to je da će vjerovatno i prvaci SNSD-a na lokalnom nivou sa Mladenom Grujičićem na čelu naravno se dovesti u vezu sa Begom Bektićem i sa Muamerom Sandžićem i Enverom Hanzićem koji su uhapšeni nekidan u vezi sa izbornim prevarama.

Ponavlja se situacija iz 2016. godine i pokušaj osporavanja moje pobjede, odgovara Mladen Grujičić. Kandidat srpskih stranaka kaže da ne zna šta se moglo desiti u vezi sa zloupotrebom identiteta glasača. Nema ništa protiv ponavljanja izbora u Srebrenici.

MLADEN GRUJIČIĆ, kandidat za načelnika opštine Srebrenica

Ja defakto imam više glasača nego što to ima bošnjačka strana i onaj ko se bavi malverzacijama to je ustvari bošnjački kandidat. To su sve učinili u Federaciji gdje nismo imali kontrolu. Ovdje je bilo zloupotreba, ali ovdje su bile multietničke komisije i mogli su da provjeravaju svakog glasača birača.

Odluka Centralne izborne komisije, prema tumačenju SNSD-a, je ignorisanje izborne volje građana i nema veze sa izbornim neregularnostima.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, podpredsjednica SNSD

“Ova krnja odluka predstavlja konsenzus političkog Sarajeva, SDS-a i PDP-a, koji preko svog kadra u CIK-u, bez adekvatnog obrazloženja, o čemu svjedoči i član CIK-a koji je glasao protiv ovakve odluke, pokušavaju da problematizuju izborne rezultate, baš na onim mjestima na kojima su ubjedljivo poraženi”,

Evidentne su izborne neregularnosti u Doboju gdje posmatračima stranaka opozicije nije bilo dozvoljeno prisustvo na biračkim mjestima, navodi predsjednik PDP-a. Branislav Borenović spornim smatra i jedan broj glasova u Srebrenici.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP RS

Očigledno da imamo problem sa izbornim prevarama u ovoj zemlji i to se pređe preko toga zbog nekog višeg interesa. Vidjećemo, CIK ima veliku odgovornost, veliku obavezu. Ima Izobrni zakon koji je jasno propisao pravila i vidjećemo šta će na kraju odlučiti.

Ključne nepravilnosti i u Doboju i u Srebrenici desile su se prije dana izbora i zaslužuju pažnju CIK-a, tvrde u koaliciji Pod lupom. Postojanje fiktivnih političkih subjekata radi trgovine mjestima u biračkim odborima i zabrana prisustva posmatrača ove koalicije desila se na većini biračkih mjesta u Doboju.

DARIO JOVANOVIĆ, Koalicija Pod lupom

Što se tiče Srebrenice ,u vremenu prije izbornog dana zabilježili smo probleme u vidu trgovine mjestima u biračkim odborima, zloupotrebe za glasanje putem pošte te većeg broja prijava građana za glasanje u većem procentu od 5% u odnosu na ukupan broj biračkog tijela, odnosno populacije te opštine.

CIK treba provesti postupak provjere velikog broja prijava o nepravilnostima bez političkog pritiska, kaže izvršna direktorica Transparency Internationala. Provjera je, kaže Ivana Korajlić, potrebna posebno tamo gdje omjer glasova može da utiče na konačan rezultat.

IVANA KORAJLIĆ, izvršna dirketorica Transparency International BiH

CIK sada mora provesti određene radnje da utvrdi tačnost svih prijava što uključuje i različitie vrste vještačenja i sl. U tom slučaju je sasvim logična odluka da se ide u ponavljanje izbora, da li za cijelu opštinu ili samo neka biračka mjesta.

Iz Centralne izborne komisije za sada ne žele da reaguju na prozivke političkih stranaka. Poručili su da još traje rok za žalbe na utvrđene rezultate izbore i da će potom da se oglase i o slučajevima Doboj i Srebrenica.

BHRT