Bum turističkih taksa: Gdje će sve poskupiti odmori do kraja iduće godine?

Podijeli članak:

Ne naplaćuju samo Španjolci, već i portugalsko ribarsko selo Olhao. U sezoni (od travnja do listopada) spavanje košta dva eura, a van tog razdoblja – duplo manje.

Kako je turista sve više i više, to valjda znaju i vrapci na granama. No, neka odredišta odlučuju se protiv velikog broja turista boriti uvođenjem novih taksi, tako da će odmor neminovno poskupiti. Već ste vjerojatno naišli na informacije kako Venecija planira jednodnevnim gostima naplatiti ulaznicu za grad, ali neće samo boravak u gradu na kanalima biti skuplji…

Turistička taksa u katalonskoj prijestolnici Barceloni uvedena je još 2012. godine. Ove godine je narasla na 2,75 eura po noćenju, a od 1. travnja iduće godine (ne, nije šala), taj iznos će narasti za 50 centi. Gradsko vijeće, koje je odluku i donijelo, obećalo je kako će se novac investirati u poboljšanje gradske infrastrukture, uključujući ulaganje u ceste, autobusni prijevoz i slično.

Još jedan španjolski grad odlučio se na isti potez. Riječ je o gradu slavnog arhitekta Santiaga Calatrave, naravno – Valenciji. I tamo je turizam zadnjih godina doživio „boom“, a taksa se planira uvesti krajem ove ili početkom iduće godine. Plaćat će se između 50 centi i 2 eura, ovisno o izboru smještaja, a maksimalno će se moći naplatiti za razdoblje od 7 dana. Valencia pak ima druge namjere od planiranog priljeva novca, a to je ulaganje u infrastrukturne projekte koji će lokalcima pomoći kako bi povoljnije dobili turističke usluge.

Valencia - 4Valencia – 4(Foto: Getty Images)

No, ne naplaćuju samo Španjolci, već i portugalsko ribarsko selo Olhao. U sezoni (od travnja do listopada) spavanje košta dva eura, a van tog razdoblja – duplo manje. Ovdje je cilj smanjiti broj turista (mada upitno je koliko se to uspijeva s obzirom na visinu turističke takse), a zarada će se odvojiti za povećanje čistoće i sigurnosti. I neki drugi gradovi u regiji Algarve već su uveli takse, a jedan od njih je i Faro.

Već smo u početku spomenuli i Veneciju. Njihova taksa, po svemu sudeći, bit će „aktivirana“ za vrijeme proljeća i ljeta sljedeće godine, ali točni datumi još se čekaju. Ako ne noćite u ovom gradu, bit ćete olakšani za 5 eura.ButanButan(Foto: Shutterstock)

Da se razumijemo, uvođenje taksi nije ništa novo, te ono postoji i u Hrvatskoj, Francuskoj, Češkoj, Njemačkoj… Neke zemlje, poput Japana i Novog Zelanda naplaćuju sami ulaz u zemlju, a neke samo noćenja. Ipak, najdrastičniji primjer naplaćivanja takse je onaj iz Butana. Iako je poseban, jer uključuje smještaj, transport i neke ulaznice, ipak iznosi velikih 228 eura. Po danu.

(punkufer.hr)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...