Search
Close this search box.

Budžet Olimpijskih igara u Parizu iznosi skoro devet milijardi eura, evo ko predstavlja Bosnu i Hercegovinu

Podijeli članak:

Budžet od skoro devet milijardi eura za održavanje Olimpijskih igara u Parizu od 26.jula do 11, augusta, znatno je manji od budžeta Tokija, Rija i Londona, javlja Reuters. Precizni rashodi igara koje će ugostiti 10.500 sportista iz cijelog svijeta, te upriličiti 329 sportskih događaja, znat će se po završetku Olimpijade, kao i ukupni prihodi za francusku ekonomiju, ali iz Vlade Francuske već se čuju glasovi da bi ekonomska korist za zemlju mogla iznositi čak deset milijardi eura.

Prema Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), prodaja ulaznica i TV i marketinški poslovi trebali bi donijeti oko 4,2 milijarde eura, što bi moglo pokriti do 96 posto ukupnih operativnih troškova.Francuska vlada pristala je dati MOK-u garanciju od tri milijarde eura, što je jednako 0,1 posto njenog BDP-a.

Gotovo sav (96 posto) budžet za organizaciju Olimpijskih igara (kao i Paraolimpijskih) u Parizu 2024. dolazi iz privatnog sektora, odnosno MOK-a, partnerskih kompanija, ureda za prodaju karata Igara i licenciranja. Budžet pokriva svaki aspekt planiranja, organizacije i održavanja manifestacije, uključujući iznajmljivanje prostorija, pripremu i rad objekata, organizaciju takmičenja, doček delegacija, smještaj i transport sportista, obezbjeđenje na mjestima takmičenja i održavanje otvaranja i Ceremonije zatvaranja.

Igre u Parizu nude 32 sporta, uključujući četiri nova: surfanje (na dalekom Tahitiju), sportsko penjanje, breaking i skateboarding. Među 203 nacije je i Tim za izbjeglice. Ruski i bjeloruski sportisti takmičit će se kao neutralni.

Deset miliona ulaznica

Kako je ranije objavio AFP, prema prognozama pariskog Turističkog ureda prisustvovat će 15 miliona gledatelja, od čega oko 12 posto, odnosno dva miliona iz inozemstva.

Ljubiteljima sporta na raspolaganju je 10 miliona ulaznica. Kako bilježi Statista, na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. najviša cijena ulaznica iznosi za atletiku, košarku i plivanje (980 eura). Nasuprot tome, najpovoljnije cijene ulaznica određene su za sportove koji se obično održavaju vani, kao što su jedrenje, biciklizam i brdski biciklizam, čiji cjenovni prag se kretao do 24 eura.

Prema prognozama pariskog turističkog ureda prisustvovat će 15 miliona gledatelja, Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Kada je o favoritima riječ, to je tema koja je naročito aktuelna u danima pred početak Olimpijade. Olimpijski tim Sjedinjenih Država favorit je za osvajanje vrha tabele medalja, gdje se, navodi Statista, predviđa da će američki tim osvojiti 123 medalje, što je 34 više od drugoplasirane Kine.

Pariz je i bez Olimpijade u samom vrhu destinacija koje turisti žele posjetiti, a sada kada je domaćin Olimpijade, broj ulazaka u Pariz bit će značajno povećan. AFP javlja kako se očekuje milijarda gledatelja na ceremoniji otvaranja dok sportisti na brodovima budu plovili niz Seinu. Na događaju će angažirano biti 30.000 policajaca i žandara, gdje će za sigurnost brinuti 15.000 vojnih osoba, a na olimpijskim borilištima i navijačkim zonama između 17.000 i 22.000 privatnih zaštitara.

30.000 volontera dočekivat će gledatelje, pružati informacije, pomagati sportistima i pomagati sa predviđenih 6.000 antidopinških testova. Od 13 miliona obroka i grickalica organizatori obećavaju da će 80 posto biti proizvedeno u Francuskoj. Na jelovniku će biti tri miliona banana.

Ko predstavlja našu regiju

Ono što se možda nekima neće svidjeti je najava da će od 20. jula do 8. septembra poskupjet karta za pariski metro sa sadašnjih 2,10 eura po putovanju na četiri eura.

Kada je o učesnicima riječ, našu zemlju će predstaviti pet sportista u tri sporta: plivanju, atletici i judou. Mlada Mostarka, Lana Pudar, prva je ostvarila normu za Pariz u disciplini 200 metara leptir, a osim nje boje BiH će braniti i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić, kao i plivač Jovan Lekić i atletičar Mesud Pezer.

Cerić će ovo biti treće Olimpijske igre, a Samardžić prve.

Sjeverna Makedonija imat će predstavnike u pet sportova: atletici, streljaštvu, tekvandou, judou i hrvanju. Crna Gora će se takmičiti u tenisu, vaterpolu i jedrenju, Srbija: streljaštvu, boksu, atletici, plivanju, kajaku, košarci, veslanju, hrvanju, odbojci, drumskom biciklu, tekvandou vaterpolu, judou, tenisu i stonom tenisu. Hrvatska će se predstaviti kroz sportove: atletika boks, gimnastika, jedrenje, kajak i kanu, plivanje, rukomet, stoni tenis, streljaštvo, tekvando, vaterpolo, veslanje i vožnja BMX bicikl. Slovenija nastupa u: streljaštvu, kajaku i kanuu, atletici, biciklizmu, golfu, gimnastici, rukometu, judou, veslanju, jedrenju, sportskom penjanju, plivanju, stonom tenisu, tekvandou i odbojci.

 

 

(Forbes BiH)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...