Budeš: Odgovorio sam i na izazove potencijalnih lockdowna

Uprkos tome što je pandemija korona virusa ogroman izazov za nove preduzetnike, nekima je mnogo veći izazov poboljšanje usluge i razvoj vlastitih biznis ideja. Jedan od takvih je i mladi preduzetnik iz Jajca, u Srednjobosanksom kantonu, Jimmy Budeš.

On se sredinom marta 2020.godine vratio iz Beča u Jajce, nakon čega je u rodnoj kući pjesnika Nikole Šopa otvorio pub „Svemirko“.

„U startu sam koncipirao svoj pub kao mjesto za miran razgovor i uživanje u hrani, a cilj mi svakako nije bilo raditi iza 23h. Uvođenjem dostave odgovorio sam i na izazove potencijalnih lockdowna, a nedavno sam se doveo do rentabilnog nivoa. Sada se već dodatno zabavljam priređivajući pub kvizove i dovodeći poslovanje do savršenstva“, ističe Budeš.

Za njega aktuelna pandemijska situacija nije nikakav fijasko, već poziv na prilagodbu. A najveći izazov mu nije korona virus, nego vrhunska usluga.

„Potrebno je biti spreman na najgore, a očekivati najbolje, to je moj stav. Razmišljam u pravcu unaprijeđenja usluge i kako se nametnuti na tržištu. A uz mladi arsenal ljudi koji su ovdje zaposleni , to se čini i mogućim“, navodi Budeš.

Posljedice pandemije na ekonomiju

U Bosni i Hercegovini je, prema podacima Agencije za statistiku, 60 % mladih nezaposleno. Oko 31 posto je bez posla ostalo tokom pandemije korona virusa, podaci su istraživanja Westminster fondacije za demokratiju u okviru programa koji podržava Vlada Velike Britanije.

Preživljavanje u doba korone
Istovremeno, Bosna i Hercegovina se zadužila 333 miliona eura kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF ) za ekonomsko suzbijanje posljedica pandemije COVID-19.
Centralna banka Bosne i Hercegovine uplatila je 3. juna novac od sredstava MMF na račune entitetskih ministarstava finansija, Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i RS-a. Od ukupnog novca 61,5 posto bilo je za FBiH sa njenih deset kantona, 37,5 posto Republici Srpskoj, a jedan posto Brčko distriktu.

(RSE)