Search
Close this search box.

Brza cesta kroz srednju Bosnu se gradi, a Lašva će teći novim koritom

Podijeli članak:

Vlada FBiH izdvojila je skoro 30 miliona KM za brzu cestu kroz srednju Bosnu, a na terenu se izrađuje nasip duž trase

Brza cesta Lašva – Nević Polje kroz srednju Bosnu jedna je od važnih saobraćajnica čija je izgradnja u toku. Dio je brze ceste Lašva – Travnik – Jajce. Trenutno se radi prva faza – Lot 5, tačnije petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – Nević Polje. Na posljednjoj sjednici Vlade FBiH, u okviru izdvajanja za cestovnu infrastrukturu, Autocestama FBiH je za izgradnju dijela brze ceste (Vitez – Nević Polje) odobreno 29.790.000 KM.

– Što se tiče radova na trasi, nasipi su završeni u obimu većem od 90 posto, dok su pripremni radovi i iskopi završeni u obimu većem od 97 posto. Na nekim potezima duž ove dionice radovima na trasi prethode oni na regulaciji korita rijeke Lašve i premještanje rijeke Lašve iz starog korita u novo. Trenutno se izrađuje nasip na određenim dijelovima duž trase, kao i unutrašnja odvodnja brze ceste, kazali su nam iz Autocesta FBiH.

Kada su u pitanju objekti, završeni su most Mali Mošunj 1, potputnjak Mali Mošunj, mostovi Stara Bila 1 i 2 (na lokalnoj saobraćajnici), most Stara Bila 3 (na lokalnoj saobraćajnici), most Nova Bila, most Pečuhe, te potporni zid Z3. Preostali su završni radovi na tim objektima (hidroizolacija, betonska sigurnosna ograda, prelazne ploče, asfalti i slično).

Trenutno se radi most Mali Mošunj 2 i potporna konstrukcija Nević Polje. Predviđeno je da se urade potputnjak Nova Bila, potporni zid Z2, most u Gladniku (na lokalnoj saobraćajnici prema naselju Gladnik) i potputnjak na dijelu brze ceste.

Projekat brze ceste Lašva – Nević Polje podijeljen je u pet LOT-ova: Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez, Poslovna zona Vitez i izlaz iz poslovne zone Vitez – petlja Nević Polje.

Podsjećamo, brza cesta Lašva – Travnik – Jajce je dio proširene evropske mreže brzih cesta ili tzv. ruta 2A Okučani (HR) – Banja Luka – Jajce – Travnik – Lašva. Podijeljena je na tri poddionice: Lašva – Nević Polje (25 kilometara), Nević Polje – Turbe (10,80 km) i Turbe – Jajce (31,40 km).

Za poddionicu Nević Polje – Turbe u završnoj fazi je izrada glavnog projekta, a u toku su pripreme za početak eksproprijacije.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...