Brtan: Prioritet je uređenje Malog Plivskog jezera i tvrđave, smetaju mi ruševine u gradu

Podijeli članak:

Jajce, biser Bosne i Hercegovine, svake godine postaje sinonim za uspješan turizam. Razgovarali smo s Antom Brtanom, ravnateljem JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu te razvoj turističkih potencijala grada Jajca, kako bismo dobili uvid u dosadašnje uspjehe i buduće planove ove destinacije.

Tokom ljeta, Jajce je postalo omiljeno odredište za brojne turiste, a hoteli, privatni smještaji i restorani bili su popunjeni do posljednjeg mjesta. Očekivanja su čak i nadmašena, s porastom broja posjetitelja od oko 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Anto Brtan, ravnatelj Agencije, ističe da je glavni dio turističke sezone bio izuzetno uspješna, unatoč brojnim izazovnima. Kroz suradnju s partnerima iz privatnog sektora i organizaciju raznovrsnih kulturno-turističkih aktivnosti, Jajce je postalo epicentar događanja, privlačeći pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta.

– Glavni dio turističke sezone bio je izuzetno uspješan, unatoč promjenjivim vremenskim prilikama u lipnju i srpnju mjesecu. Tijekom cijeloga ljeta teško je bilo pronaći slobodan ležaj u hotelima ili privatnom smještaju, kao i slobodan stol u jajačkim restoranima. Mislim da su svi iz turističke branše u Jajcu zadovoljni poslovanjem ove godine. Vjerujemo kako su tome doprinijele i razne kulturno-turističke aktivnosti koje posljednjih nekoliko godina organiziramo u suradnji s našim partnerima iz privatnog sektora iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara, a koje su praćene snažnom marketinškom kampanjom u zemlji i inozemstvu

Što se tiče broja posjetitelja, ona su bila u skladu s našim očekivanjima. Prošle smo godine na kraju sezone bili iznenađeni rezultatima budući da smo još uvijek osjećali posljedice pandemije, jer smo imali porast broja posjeta na nacionalnim spomenicima gdje se vode statistike za više od 17% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ove godine do kraja kolovoza neznatno smo premašili 2022. godinu, ali s obzirom na veliki broj turista u rujnu i listopadu, naša su očekivanja kako ćemo ovu godinu zaključiti s povećanjem od oko 10%. Naše statistike daju osnovu za procjenu uspješnosti cijele turističke privrede, pa se može konstatirati kako je ova godina oborila sve rekorde u poslijeratnom periodu, rekao je Brtan na početku razgovora za naš portal Jajce Online.

Poseban naglasak stavio je na koncertne aktivnosti koje su postale snažan pokretač turizma. Suradnja s privatnim sektorom, posebno s partnerima iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara, rezultirala je spektakularnim događanjima poput Kraljevskog festivala zabave, Desanta na Jajce, Jajce Lake Festa te Dana srednjovjekovlja. Koncerti na tvrđavi privukli su pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta, što je dodatno promoviralo Jajce kao turističku destinaciju.

– Osobno mislim kako su upravo te aktivnosti, još od početka korone kada smo sve i započeli, bile jedan snažan pokretač usponu našeg turizma. Događaji koje smo u zadnje četiri godine organizirali u gradu, imena izvođača koji su nastupili u našem gradu, bili su snažna poruka i poziv mnogima, posebno mladima, da posjete Jajce. Uspostavili smo odličnu suradnju s našim partnerima iz privatnog sektora, koji su spremni uložiti svoja sredstva, naravno očekujući i neki profit od toga, kako bi nam pomogli u promociji Jajca. Sjetite se samo koncerta Jamiea Jonesa na koji su došli mladi od Meksika i Brazila, do Irana i Litve. Promocija Jajca samo s toga događaja je nešto što bi ne bismo mogli platiti ni ostvariti kroz bilo koji drugi vid kampanje. Što se tiče budućih planova, za sada će ostati ova četiri glavna festivala: Kraljevski festival zabave, Desant na Jajce, Jajce Lake Fest, te Dani srednjovjekovlja. Tu je svakako i koncert na tvrđavi, koji svake godine organizira g. Ivica Džambas. Nadam se da ćemo uspjeti podići razinu organizacije svakog od ovih događaja, ugovoriti nastupe dobrih izvođača kako bi naši građani i svi gosti imali nezaboravne događaje u Jajcu, kazao je.

Brtan otkriva da postoji plan izgradnje zvjezdarnice iznad Kraljevog groba, a naredne godine planiraju realizirati projekt izgradnje visećeg mosta preko Vrbasa.

– Uređenje nacionalnog spomenika uzelo nam je puno vremena i živaca. Trebalo je puno čekati na odobrenja, suglasnosti…, te smo na kraju dio novca morali i vratiti Federalnom ministarstvu kulture. Na kraju smo većinu troškova pokrili vlastitim sredstvima, jer više nismo mogli čekati s dovršetkom započetih radova. Postoje planovi da se iznad Kraljevog groba sagradi zvjezdarnica, što su inicirali iz Udruge astronoma iz Jajca, što pozdravljamo i nadamo se da će biti što prije realizirano.

Naredne godine pokušat ćemo realizirati projekt izgradnje visećeg mosta preko Vrbasa, čime bismo povezali dva parka kod vodopada, te stvorili preduvjete za planiranje uređenja mjesta Borovi, prema Kraljevom grobu, kako bismo dobili jedinstveno šetalište.

Osim toga, na proljeće ćemo započeti s obnovom zidina na tvrđavi. Prijavili smo se na jedan projekt EU, gdje smo nominirali unutarnje i vanjsko osvjetljenje tvrđave. Još uvijek čekamo rezultate natječaja i nadamo se kako ćemo ući u njihov program financiranja. U suradnji s jednom talijanskom razvojnom agencijom radimo na projektu obnove mlinčića i gradnje mosta za osobe s invaliditetom i roditelje s malom djecom. Također ćemo započeti s uređenjem Malog plivskog jezera, kako bismo uredili prostor za plažu, ali i očistili velike nanose mulja koji su se godinama taložili uz obalu, rekao je on.

Nedostatak hotela s četiri i više zvjezdica i gastro ponude trenutno su prioriteti za poboljšanje. Rješenje vidi u suradnji s potencijalnim investitorima te planira pokrenuti inicijativu za izradu Master plana gastro ponude za cijeli kanton.

– Glavni problem vidim u nedostatku hotela s četiri + zvjezdice, jer nas mnogi gosti zbog toga zaobilaze. Drugi problem je gastro ponuda na čemu moramo ozbiljno poraditi. Međutim, to neće biti moguće ako naši hotelijeri i ugostitelji ne budu za to zainteresirani.

Što se tiče hotela, mi već imamo neke potencijalne investitore. Kompanija s Bliskog Istoka izrazila je spremnost gradnje hotela na prostoru staroga auto-kampa. Problemi su bili u dobivanju dozvola, jer se radi o prostoru obuhvaćenim zaštitom. Imamo tu i stari hotel Jajce, koji čeka investitora i obnovu. Prije nekoliko dana imali smo u posjetu delegaciju Vlade Mađarske i njihovog Parlamenta. Pričali smo, između ostaloga, i o potrebi gradnje jednog luksuznog hotela u Jajcu. Jutros sam dobio mail u kojem izvještavaju da imaju potencijalnog ulagača, te su tražili više informacija o turističkim pokazateljima u Jajcu.

Poboljšanje gastro ponude pokušat ćemo riješiti u suradnji s vodećim stručnjacima iz BiH i Hrvatske. Već sam kontaktirao neke osobe u Sarajevu i Zagrebu, te se nadam da ćemo poslije Nove Godine u Jajcu organizirati jedan seminar/radionicu na kojem ćemo pokušati naći najbolja rješenja za naše probleme. Također, uskoro ću pokrenuti inicijativu za izradu Master plana gastro ponude za cijeli naš kanton, a za što su već ostvareni inicijalni kontakti, poručio je on.

Brtan naglašava važnost timskog rada u Agenciji te ističe zadovoljstvo s dobrom ekipom koja može odgovoriti na sve izazove. Posebna pažnja posvećuje zapošljavanju, insistirajući na ugovorima o radu za sezonske radnike te poticanju odgovornog zapošljavanja.

– Sretan sam što u Agenciji imamo dobar tim koji može odgovoriti svim izazovima koje nam okolnosti, ali i ja kao direktor, stavljam pred nas. Svjesni smo kako je danas teško naći radnika, a pogotovo odgovornog i savjesnog te smo svi dužni brinuti o njima i omogućiti im što bolje uvjete. Od kada sam došao u Agenciju, inzistirao sam da se svi sezonski radnici primaju na ugovor o radu kako bi svi uposleni imali približno jednaka prava. Bez toga se od njih ne može tražiti ni puna odgovornost. Nadam se kako će nam poslovanje u budućnosti dati priliku zapošljavanja još više mladih i obrazovanih kadrova, jer ćemo samo na taj način osigurati budućnost našeg poslovanja i razvoja naše destinacije, rekao je Brtan.

Najavljuje da će u narednoj godini fokus biti na uređenju Malog plivskog jezera, tvrđave te dovršetku radova na arheološkoj postavci u muzeju. Osim toga, planiraju kontinuirano raditi na projektima sukladno prioritetima, osiguravajući održivi razvoj turizma u Jajcu.

– Mogu samo reći da će nam u narednoj godini jedan od glavnih prioriteta biti uređenje Malog plivskog jezera, tvrđave i dovršetak radova za arheološku postavku u našem muzeju. Sve ostale projekte poredat ćemo sukladno tim prioritetima, jer ovo pobrojano neće biti sve naše aktivnosti u narednoj godini, naveo je.

U našem gradu suočavamo se s nizom izazova koji se čini da se sporo rješavaju ili se čak ne pristupa njihovom otklanjanju. Jedan od ključnih problema koji nas tište su brojni porušeni objekti koji, nažalost, svakodnevno podsjećaju na strahote rata koji je završen prije gotovo 30 godina.

– Svjestan sam da imamo puno problema, koji se sporo rješavaju ili se uopće ne pristupa njihovom otklanjanju. Meni smetaju, a vjerujem i svim našim sugrađanima, brojni porušeni objekti koji nas podsjećaju na strahote rata. Mnogi nam turisti zamjere zbog toga, jer ne mogu shvatiti da nismo u stanju to riješiti ni nakon skoro 30 godina od završetka rata. Međutim, sve je to u nadležnosti Federacije i mi jednostavno nismo u mogućnosti poduzeti sami bilo kakav korak. Zato molim sugrađane da imaju razumijevanja, a na nama je da konstantno vršimo pritiske na nadležne institucije da nam pomognu u tome. Prije dva dana u Jajcu je bio direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH i Federalni građevinski inspektor, te se razgovaralo upravo o tim problemima. Nadam se da će se to konačno početi rješavati.

Osim toga, pozivam sve one koji su uključeni u turističku ponudu i razvoj turizma da se obrate ako imaju bilo kakvih problema, jer smo zaista spremni sve učiniti da naš turizam nastavi ići ovakvim pravcem, kazao je Anto Brtan za kraj našeg razgovora.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...