Brtan: Ovo su krivci za stanje Kraljevog groba

Podijeli članak:

Na aktualiziranje stanja nacionalnog spomenika „Kraljev grob“ u Jajcu u prilogu portala Radiosarajevo.ba, reagirao je direktor JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, Antom Brtanom za jedan lokalni medij.

Na upit tko je odgovoran za ovakvo, moglo bi se reći katastrofalno stanje jednog od najvažnijih nacionalnih spomenika u državi, Brtan ističe da odgovornost snose svi akteri, ali najviše državna i federalna razina nadležna za ova pitanja.

– Agencija je još 2020. godine pokrenula proceduru uređenja „Kraljevog groba“, te osigurala određena sredstva iz fondova Federalnom ministarstva kulture i sporta i Vlade R. Hrvatske. Te godine završena je prva faza koja je obuhvaćala detaljna arheološka istraživanja lokaliteta, a poslije koje su izvješća dostavljena na adrese Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Povjerenstvu za očuvanje nacionalni spomenika BiH. Potom je istim institucijama dostavljen prijedlog Idejnog rješenja ovog nacionalnog spomenika, ali je isti prijedlog odbijen. Nakon toga, Agencija je angažirala poznati arhitektonski studij „Urbing“ d.o.o. iz Sarajeva, koji posjeduje certifikat za projektiranje na nacionalnim spomenicima, plativši izradu projekta više od 5.000 KM. Kompletna dokumentacija poslana je na odobrenje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Zavodu za zaštitu spomenika FBiH i Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Od predaje dokumentacije prošlo je skoro godinu dana, ali se niti jedna od navedenih institucija nije očitovala u smislu da projekat prihvati i dopusti izvođenje radova ili da ga odbaci kao neprihvatljiv, rekao je Brtan.

Brtan je dodao da je ogorčen ovakvim ponašanjem nadležnih institucija, jer je zbog nemogućnosti pravdanja dobivenih sredstava određeni iznos morao vratiti Federalnom ministarstvu kulture i sporta, a isto će se dogoditi i sa sredstvima Vlade R. Hrvatske ukoliko se do kraja godine ne krene u izgradnju.

Na kraju je izrazio nadu da će ovaj, ali i drugi nacionalni spomenici u Jajcu dobiti tretman kakav zaslužuju i da će državne institucije naći način za financiranje njihove obnove i održavanja, jer su se na to obvezali prilikom proglašenja nacionalnih spomenika.

– Što se tiče „Kraljevog groba“, imali smo priliku vidjeti Glavni projekat koji je urađen na jednostavan način tako da će se spomenik savršeno uklopiti u prirodni ambijent i ne sumnjamo da će nakon uređenja biti mjesto koje ćemo s ponosom predstavljati našim gostima u Jajcu, zaključio je Ante Brtan za Klik Jajce.

(Klik Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...