Brojne bh. firme nasjele na prevare, jedna oštećena za više od milion eura

Podijeli članak:

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u svom radu uočila pojavu prevarnih postupanja na štetu pravnih lica iz Bosne i Hercegovine, počinjenu od strane nepoznatih lica.

Prevarno postupanje se vrši na način da se pravnim licima iz Bosne i Hercegovine, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmjenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje.

Na taj način se sredstva, sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u našoj zemlji, doznačavaju na ino račune pod kontrolom lica koja vrše prevare.

Doznačena sredstva se odmah transferišu dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu čime se pričinjava šteta pravnim licima iz Bosne i Hercegovine.

U jednom slučaju pravnom licu nanesena šteta u iznosu od preko milion eura

Postoji značajan broj prijava podnesenih od strane pravnih lica iz Bosne i Hercegovine, koja su oštećena za velike novčane iznose, među kojima je u jednom slučaju pravnom licu nanesena šteta u iznosu od preko milion eura.

O navedenom su obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u Bosni i Hercegovini te je istima sugerisano da preduzmu raspoložive mjere pojačane kontrole prilikom realizovanja ino plaćanja sa ciljem minimiziranja navedene pojave kojom se nanosi šteta njihovim klijentima, stoji u saopćenju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...