Search
Close this search box.

Britanski Telegraph o prelijepim planinskim krajolicima BiH uz “šolju kafe, domaći sir i životne priče ljudi koje sretnete”

Podijeli članak:

U svijetu prirode i avanturizma, postoje planinarske staze koje zahvaljujući svojim jedinstvenim kombinacijama lijepog izgleda i rutiranja, prateći rijeke, historijske stope ili neke druge znamenitosti, privlače pažnju. Britanski Telegraph izdvojio je 15 najljepših staza u Europi, koje su kombinacija vrhunskog krajolika i onog što se u umjetnosti zove X faktor. Među njima se našla i jedna koja najvećim dijelom prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Via Dinarica je na ovoj listi zauzela visoko osmo mjesto. Iako je označena kao balkanska staza, koja povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju – duž Dinarskih Alpa, poznato je da veći i možda najljepši dio ove rute prolazi upravo kroz našu zemlju.

A evo kako je opisana u Telegraphu.

“Via Dinarica nije jednostavna šetnja, to je veliki kulturni poduhvat. Pokrenuta 2010., ruta je u toku, s krajnjim ciljem povezivanja planinskih zajednica Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, duž Dinarskih Alpa. Glavni dio mreže Via Dinarice je Bijela staza duga 1260 km, koja vodi od Razdrta u Sloveniji do doline Valbona u sjevernoj Albaniji preko svih najviših vrhova. Doslovni vrhunci uključuju dramatični krš Parka prirode Blidinje, jezera i rijeke Nacionalnog parka Durmitor koji je na popisu UNESCO-a i visoke vrhove Prokletija”, navodi se u opisu.

N1

Međutim, ističe se dalje, njena nesumnjivo glavna atrakcija je “dijeljenje šolje jake kafe, domaćeg sira i životnih priča s ljudima koje sretnete na putu”.

Dvije lokacije u BiH izdvojene su kao sugestija koju vrijedi vidjeti ako se nadjete na ovoj ruti.

Jedna od njih je planinsko selo Lukomir na planini Bjelašnici iznad Sarajeva, koje nudi “izvanredne poglede i pogled u život lokalaca”.

Osim toga, izdvaja se i lokacija podno planine Cincar, gdje je moguće vidjeti jedinstvene prizore galopiranja divljih bosanskih konja.

FENA

Inače, sama Via Dinarica u svom opisu Bosnu i Hercegovinu izdvaja kao jedan od najljepših predjela ove megastaze.

Britanski Telegraph o BiH: Predivna europska zemlja gdje ručak vani košta manje od pet funti

“Ovdašnje planine nude vrhunsko planinarenje s desetinama izazovnih ruta koje započinju s niskih 200 metara i penju se do surovih krških vrhova i preko 2200 metara. Ali to nije sve što bosanskohercegovačka Via Dinarica nudi. Rafting na Neretvi, Tari ili Uni je avantura koja se ne zaboravlja tako brzo. Južna Plava staza u blizini Trebinja isprepliće se i izlazi iz gorja između Hercegovine i Crne Gore, uvijek praćena svježim mirisom Jadranskog mora. Na sjeveru je izolirana dolina Parka prirode Blidinje, gdje se okupljaju planinari, biciklisti i skijaši kako bi odali počast ljepotama prirode. To je zaista hercegovački ‘divlji zapad’”, navodi se u opisu.

Telegraph je osim Via Dinarice avanturistima još predložio Krfsku stazu u Grčkoj, Slikarski put u Njemačkoj, Alta Via stazu u Italiji, i još neke druge.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...