Search
Close this search box.

Britanski medij o BiH: Zemlja koju često zanemaruju, a dom je nekim od najljepših prirodnih čuda

Podijeli članak:

Poznati magazin Express još jedan je od britanskih medija koji su Bosnu i Hercegovinu svrstali na listu destinacija koja se mora posjetiti. BiH je, kažu, potcijenjena europska destinacija, gdje možete vidjeti “čarobne” prizore, a neki Britanci koji su je posjetili opisuju je kao “raj na zemlji”.

“Postoji zemlja u Europi koju Britanci često zanemaruju, ali ona je dom nekim od najljepših prirodnih čuda na svijetu – a jeftinije je doletjeti do nje nego naručiti hranu za ponijeti“, piše Express u uvodu teksta.

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a Britanci već listaju kataloge turističkih agencija, koje nude široku ponudu, zahvaljujući pristupačnosti nizu različitih zemalja s vrlo različitim kulturama.

Dron.ba/N1

Ali, ako ste već izbacili uobičajene sumnjivce poput Pariza i Rima sa svog popisa, možda žudite za novom inspiracijom.

“Smještena na Balkanskom poluotoku u jugoistočnoj Europi, Bosna i Hercegovina je dugo bila neprimjetno odredište za odmor za Britance. Međutim, viralni videozapisi koji prikazuju spokojnu ljepotu ove zemlje mogli bi to uskoro promijeniti“, piše Express, navodeći brojne videozapise britanskih influensera koji su već imali priliku putovati kroz Bosnu i Hercegovinu.

Magazin izdvaja vodopad Kravice – jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija BiH, gdje posjetitelji mogu zaroniti u smaragdnu vodu, okruženu kaskadama koje se spuštaju niz zelenilo.

“Bosna i Hercegovina se također može pohvaliti svetom planinom Križevac, na kojoj se prema legendi Djevica Marija ukazala šestoro djece kako bi im prenijela poruku mira i molitve. Bez obzira na vašu vjeru, četverosatno pješačenje stjenovitim terenom nagradit će vas pogledima koji doista oduzimaju dah. A za one željne malo više avanture, špilja Vjetrenica duga četiri milje je mjesto koje morate posjetiti. Ovo podzemno čudo krase nadgrobni spomenici iz 15. stoljeća na ulazu i jedinstvene formacije stijena“, navodise između ostalog.

dron.ba

Brojni ljubitelji putovanja komentirali su videozapise iz BiH, nazivajući zemlju “najljepšim mjestom na svijetu“, dok je jedan korisnik entuzijastično dodao: “Bio sam ovdje, bilo je apsolutno čarobno. Volio bih ponovno posjetiti Bosnu“.

“Bosna je nešto drugo“, kazao je još jedan korisnik, a drugi je BiH nazvao “rajem na zemlji“.

S aerodroma Luton i Stansted dostupni su direktni letovi za glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo. Za one koji imaju fleksibilnost u svom rasporedu, Express savjetuje rezervaciju i više nego pristupačnih avio karata po cijeni već od 18 funti.

Dron.ba za N1

“Kada stignu, turisti mogu izabrati da ostanu u Sarajevu, koje služi kao izvrsna baza za ljude koji žele unajmiti automobil za putovanje. Alternativno, možete se odlučiti za transfer do Mostara, šarmantnog grada koji se može pohvaliti svojim legendarnim mostom i slikovitim pogledom na planine”, dodaje se u tekstu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako prenatrpanost turista izaziva glavobolje za lokalno stanovništvo Japana, postoji jedna grupa koja profitira...

Danas u ponoć istječe rok do kojega se državljani BiH koji žive u inozemstvu...

Željeznice Federacije BiH u prvoj polovini 2024. godine uplatile su prema javnim fondovima 19.330.225...

Iako je prva donacija hrane oslobođene plaćanja PDV-a na adrese javnih kuhinja i udruženja...

Porez na prazne stanove postaje sve aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini.

Banja Luka je nedavno ugostila jedinstvenu manifestaciju pod nazivom “Banjalučko šahovsko ljeto u parku,”...