Britanske specijalne snage tajno su djelovale u 19 zemalja od 2011. godine

Podijeli članak:

SAS i druge britanske specijalne snage bile su uključene u tajne operacije u 19 zemalja u proteklih desetak godina, uključujući Nigeriju, Filipine i Rusiju, kao i Siriju, Ukrajinu i Sudan.

Riječ je o elitnim vojnim jedinicama koje djeluju u tajnosti, a ministri javno ne potvrđuju njihovo djelovanje. Međutim, istraživačka grupa “Akcija protiv oružanog nasilja” sastavila je listu svojih aktivnosti od 2011. godine na osnovu curenja informacija u medijima.

Specijalne snage su bile posebno aktivne u Siriji s izvještajima da su ušle u zemlju od 2012. godine kako bi pomogle pobunjeničkim grupama koje se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Također se navodi da su poslani 2013. godine da identifikuju vojne mete prije kampanje bombardovanja protiv koje su poslanici na kraju glasali.

Pedeset pripadnika specijalnih snaga Velike Britanije prisustvuje u Ukrajini navedeno je u dokumentima Pentagona koji su objavljeni ranije ove godine, iako Britanija nije formalno strana u sukobu. Autori izvještaja navode da je opsežna lista raspoređivanja stigla uprkos nedostatku nadzora.

Dok konvencija nalaže da poslanici moraju glasati za rat, specijalne snage mogu biti raspoređene bez odobrenja Commonsa, a njihove radnje ne podliježu istrazi nijednog parlamentarnog odbora.

Ovog marta, međutim, počela je javna istraga o navodima da je SAS odgovoran za 54 ubistva u Afganistanu 2010. i 2011. godine, obično u noćnim racijama.

Specijalne snage su učestvovale u spašavanju dvadesetak britanskih diplomata i njihovih porodica iz Sudana nakon izbijanja borbi evakušući ih na aerodrom sjeverno od glavnog grada kada su bili u opasnosti od napada.

Jedino raspoređivanje u Rusiji koje se spominje u medijima datira iz 2014. godine, kada je jedan tabloid objavio da su vojnici SAS-a bili “pri ruci” da zaštite sigurnost britanskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Potpuna lista zemalja uključuje i Alžir, Estoniju, Francusku, Oman, Irak, Keniju, Libiju, Mali, Kipar, Pakistan, Somaliju i Jemen.

Iz Ministarstva odbrane Velike Britanije su kazali da ne komentarišu aktivnosti specijalnih snaga te da je to dugogodišnja politika uzastopnih vlada.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...