Brčko: Usvojen niz pravilnika u skladu sa Zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti

Vlada Brčko distrikta BiH je, na prijedlog Odjela za zdravstvo, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH, usvojila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o postupku utvrđivanja kriterija mikrobiološke čistoće, te Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Osim toga, Vlada je usvojila i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu provođenja sanitarnog nadzora, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o sadržaju i načinu provođenja posebne edukacije, te Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu prijavljivanja, sadržaju evidencije i sadržaju prijave o zaraznim bolestima.

Članovi brčanske Vlade danas su usvojili i Smjernicu za izradu nacrta pravilnika o načinu provođenja imunizacije i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti, kao i Smjernicu za izradu nacrta pravilnika o mjerama za sprječavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija.

Na sjednici je usvojena i Smjernica za izradu nacrta pravilnika o obavljanju zdravstvenog nadzora nad osobama koje nose uzročnike određenih zaraznih bolesti i nad putnicima u međunarodnom prometu koje dolaze iz područja zaraženog ili ugroženog posebno opasnom zaraznom bolesti, kolerom ili malarijom i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i uvjetima pod kojima se vrši sahranjivanje, ekshumacija i prijevoz umrlih osoba.

Vlada Distrikta odobrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti i zaštiti zdravlja radnika na radu, na prijedlog Inspektorata Brčko distrikta BiH te usvojila Strategiju komunikacije Vlade Brčkog za period od 2021. do 2024. godine.

Članovi Vlade odobrili su Smjernicu za izradu nacrta pravilnika o dodjeli sredstava iz proračuna udrugama, fundacijama i drugim pravnim i fizičkim osobama u Odjelu za stručne i administrativne poslove.

Razmatran je i usvojen Prijedlog zaključka o radnoj verziji dokumenta Okvirne smjernice Bosne i Hercegovine za 2021.-2025. godinu za implementaciju vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima kao i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Nacrt sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Poljske o saradnji u području kulture, obrazovanja, nauku i mladih, saopštili su iz Vlade.

BHRT