Brčko izdvaja tri miliona KM za borbu protiv koronavirusa

U budžetu Brčko distrikta za 2021. godinu obezbijeđeno je oko 3.000.000 KM za borbu protiv epidemije koronavirusa, a dio sredstava će biti izdvojen i za privredu, rekao je predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić.

On je istakao da Skupština ima odličnu saradnju sa Odjeljenjem Vlade distrikta za zdravstvo i ostale usluge, koje će raspolagati ovim novcem.

Milić je rekao da su građani Brčkog pokazali veliko interesovanje za vakcinaciju protiv koronavirusa, te zamolio sugrađane za strpljenje, ističući da će svi zahtjevi biti primljeni i da distrikt čini sve da proces imunizacije teče kako bi trebalo.

“Znate da postoji problem nabavke vakcina kroz mehanizam ‘Kovaks’. To je nešto sa čime se suočava cijela BiH. Mi, za sada, uspijevamo da obezbijedimo određene količine vakcina što kroz donacije različitih donatora, što kroz minimalne količine koje pristižu kroz mehanizam ‘Kovaks’. Siguran sam da ćemo vrlo brzo imati na raspolaganju dovoljan broj vakcina da bi ih dobili svi koji su zaintersovani”, rekao je Milić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić podsjetio je da Vlada ima na raspolaganju tri vrste vakcina, i to 1.170 “Fajzerovih”, 700 doza vakcina kompanije “Astra Zeneka”, te 1.000 doza iz donacije Turske.

“Odjeljenje u narednom periodu, sa 22. na 23. april, očekuje novu isporuku vakcina iz ‘Kovaks’ mehanizma. Očekujemo od država EU određeni broj vakcina. Što se tiče direktne nabavke, Vlada distrikta vodi telefonske razgovore sa jednim veleprometnikom oko nabavke 20.000 doza vakcina iz Kine”, istakao je Šadić.

On je dodao da vakcinacija građana još nije počela, ali da je juče počela njihova prijava za vakcinaciju na besplatan info-broj.

Sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta Denis Šehanović napomenuo je da je na besplatan broj za prijavu građana za vakcinaciju od juče do danas u 12.00 časova stiglo 20.000 poziva i napomenuo da će se vršiti kategorizacija građana po kojoj će se raditi vakcinacija.

Besplatan info-broj na koji se građani mogu prijaviti za vakcinaciju je 0800/31-004, a prijavljivanje je moguće svakim radnim danom od 9.00 do 16.00 časova.

BHRT