Branislav Zeljković otkrio detalje oko nabavke cjepiva u BiH

Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, bio je gost emisije BHT1 uživo.

[embedded content]

Tema emisije su, dakako, bile injekcije protiv koronavirusa.

Zeljković ističe da su i RS i BiH pristupile nabavci cjepiva “na više načina”.

Ono što je značajno, kaže Zeljković je, da će građani dobiti injekciju.

“Pfizerova injekcija bi trebala doći već u veljači”, kazao je on dodavši da je RS pristupila i nabavci ruskog cjepiva koje zahtjeva – 20 stupnjeva.

“Rusko cjepivo će uskoro biti dostupno i u praškastom obliku koje će se moći čuvati na od 2 do 8 stupnjeva… Modernino cjepivo se čuva na – 20”, rekao je on dodajući da sva cjepiva imaju neku vrstu hladnog čuvanja.

“Svaka injekcija ima određenu vrstu trajanja kada se čuva, ali i kada se daje”, rekao je.

Na upit kako će BiH ispoštovati pravila skladištenja i transporta Pfizerove injekcije, Zeljković kaže kako se mora u obzir uzeti više stvari.

“Cilj svih zemalja svijeta je da se što brže cijepi stanovništvo, kada se prva injekcija razvije, ona postane najpoželjnija… Oksfordskoj injekciji je cilj da bude čuvana na od 2 do 8 stupnjeva… A proivođači svi će dati sve od sebe da dovedu injekciju do toga da se čuva kao ostala cjepiva”, rekao je on dodavši da je upitno kada će oksfordsko cjepivo biti široko dostupno, kako u BiH tako i u svijetu.

“Sve zemlje rade na tomu da idu u više pravaca… kineska, ruska, Pfizerova, oksfordska… Ne smijemo zaboraviti da je WHO naveo da će već na početku troškovi prijevoza same injekcije biti oko četiri milijarde”, kazao je Zeljković dodavši kako očekuje da će krajem veljače u RS stići rusko cjepivo.

Odgovorivši na pitanje hoće li cjepiva zaustaviti pandemiju, kazao je kako će biti potrebno pridržavati se mjera sve dok se ne postigne određeni postupak cijepljenja.

“Ono što je neophodno jest da educiramo građane što je sve pozitivno po pitanju cijepljenja. Jedno razdoblje ćemo morati cijepiti ljude i istovremeno se držati mjera, to je najbrži put da izađemo iz ove situacije”, dodao je entitetski ravnatelj Instituta za javno zdravstvo.

BHRT