Branislav Borenović za BHRT: Nema u EU bez vladavine prava

Ne možemo otvoriti vrata Europe dok ne riješimo pitanje vladavine prava, kaže u emisiji BHT1 uživo Branislav Borenović, koji je predsjenik Partije demokratskog progresa (PDP) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Komentirao je jubilarne nagrade koje se dijele u Zastupničkom domu. “Nevjerojatno je da postoje te nagrade. Mi smo kao oporbeni zastupnici predlagali da se te naknadne ukinu. I u Zastupničkom i u Domu naroda”, kaže Borenović.

Po njegovim riječima, to su SNSD, HDZ i SDA, u oba doma naroda. “Kada govorimo tko je blokirao rad Parlamenta, moramo govoriti o imenu, prezimenu i stranci. Moramo stranku imenovati pravim imenom, jedino tako možemo funkcionirati. Moramo se učiniti odgovornim osobno”, rekao je on.

Komentirao je i stanje u pravosuđu kazavši kako je OSCE u svom izvještaju naveo brojne preporuke za rad pravosuđa. “Jedna od mjera je da sudovi, tužiteljstva i VSTV moraju davati medijima informacije jer nedostaje velika pažnja javnosti. Mi imamo situaciju da je u 2019. po pitanju potvrđenih optužbi za korupciju, 19 tužiteljstava, koje ima preko 300 tužitelja, imali samo jednu presudu za visoku korpciju”, rekao je Borenović.

Vrh ‘ledenog brijega’ koje se bori za pravosuđe, po njegovim riječima, je VSTV. “Oni se trebaju otkočiti kako bi se neke stvari počele riješavati”, rekao je Borenović komentirajući moguću ostavku Milana Tegeltije.

[embedded content]

“Može se tražiti stotine izgovora, ali izgovor ništa ne znači ako ste vi odgovorni… Gospodin Tegeltija mora preuzeti odgovornost za stanje u pravosuđu. Malo je mučna situacija da će se za nekoliko dana donijeti neka osobna odluka, a da nemamo sustav koji rješava manjkavosti… Nama trebaju suci koje ne znamo, ali koji rade profesionalno, gdje će epilog biti da onaj tko je kriv – odgovara”, rekao je Borenović.

Ne možemo, kaže Borenović, otvoriti vrata Europe, ako ne riješimo pitanje vladavine prava. “Ne znam što se treba dogoditi da onaj tko ima mehanizme shvati da se treba nešto konkretno odgovoriti, da ljudi koji su osobno odgovorni podnesu ostavke”, kazao je on.

Spomenuo je i Vijeće ministara “koje skoro u godinu dana nije ništa uradilo”. “Da nema oporbenih zastupnika, ni parlament ne bi ništa radio… Zastupnici PDP-a prije nekoliko dana su predložili zakon o PDV-u koji bi se za najpogođenije smanjio sa 17 na pet posto”, rekao je.

Komentirao je i pobjedu Draška Stanivukovića za gradonačelnika u Banjoj Luci kazavši da je to “odraz narodne volje”.

Po njegovim riječima, Dodik i SNSD-ovci “opijeni moću” ne shvaćaju realnost, a “Draško Stanivuković je ta realnost”.

“Mi smo dali prostor ljudima koji su novi u politici, to pojedine stranke nisu u stanju uraditi jer ih je strah. Moramo ići prema tome da se ograničavaju mandati”, dodao je.

BHRT