Search
Close this search box.

Bračni par iz BiH osuđen zbog prevare teške 275.000 franaka

Podijeli članak:

Bračni par iz Bosne i Hercegovine proglašen je krivim zbog teške komericijalne prevare kojom su došli do robe vrijedne 275.000 franaka, a da je pritom nisu platili.

Kako stoji u presudi, riječ je o krajnje inovativnoj šemi prevare zbog čega je trebalo dugo da im se uđe u trag.

Suprug, koji se vodio i kao idejni tvorac ove šeme prevare, osuđen je na 18 mjeseci zatvora i biće protjeran iz zemlje na četiri godine. Supruga je osuđena na 21 mjesec uslovno, ali će naredne tri godine biti pod nadzorom.

Inače, oni su tokom prevare koristili čak 1.000 lažnih identiteta. Kako prenose švajcarski mediji, oni su u periodu od 2019. do 2022. godine izvršili 2200 narudžbi, poručivši 4718 artikala iz 25 različitih onlajn šopova. Policija Lucerna je saopštila da su prilikom naručivanja koristili lažne identitete, ostavljali lažne telefonske brojeve.

Prilikom naručivanja, davali bi adresu stanova za koje su znali da su prazni. Dan prije isporuke na sandučićima tih stanova bi ostavljali lažno ime, koje su koristili prilikom narudžbe. Dostavljač bi utvrdio da u stanu nema nikoga i u sanduče im ostavio obavijest da paket podignu u lokalnoj pošti. Prazne stanove su pronalazili preko platforme “homegate.ch”. Navodno, sve pakete su uspjeli podići bez plaćanja.

Međutim, kako savršen zločin ne postoji, tako su im u trag ušle komšinice, koje su čuvale te prazne stanove. Naime, jedna je primijetila da je došla pošiljka za stan u kojem nema nikoga, ali pošiljka je glasila na prezime koje ne postoji u njihovoj zgradi. Ona je uzela pošiljku i ostavila poruku. Kasnije je krišom gledajući vidjela čovjeka koji dolazi do spornog sandučića, uzima poruku i odlazi. Ona mu je zapisala registarski broj auta i prijavila policiji. Tako se klupko prevare počelo da odmotava.

Inače, tokom suđenja se moglo čuti da je supruga teško bolesna te da su joj šanse za oporavak male. Njen suprug je priznao da je nekada imao problem sa ovisnosti o kokainu, ali da se toga riješio, ali je očigledno ova vrsta prevare postala njihova nova ovisnost, jednostavno, nisu mogli da prestanu da naručuju stvari koje sebi, inače, ne bi mogli priuštiti.

Pretpostavlja se da je majka kažnjena uslovno zbog teškog zdravstvenog stanja, ali i činjenice da kod kuće imaju dvoje djece o kojima neko mora da brine.

Kako prenose švajcarski mediji, muškarac, koji je bio glavni u prevari, je već hapšen 2015. i 2017. godine zbog slične prevara. On bi mogao biti dodatno kažnjen sa još pet godina zatvora zbog kršenja odredbi uslovnog otpusta.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...