Search
Close this search box.

Bosna i Hercegovina standarde obrazovanja mora podići na evropski nivo

Podijeli članak:

U Banjaluci je održan prvi konsultativni sastanak eksperata, u okviru projekta „Podrška evropskim agencijama za osiguranje kvaliteta u ispunjavanju evropskih standarda i smjernica“. Riječ je o projektu u kojem učestvuje i Agencija za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine, sa težnjom da postane punopravni član Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta.

Bosna i Hercegovina teži da bude dio evropskog prostora visokog obrazovanja i da se standardi obrazovanja podignu na evropski nivo. U tom smislu je i težnja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da od pridruženog postane punopravni član Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta.

DUBRAVKA BOŠNJAK, ministrica civilnih poslova BiH

“Ovo bi značilo da diplome, odnosno visokoškolske kvalifikacije koje se stiču u Bosni i Hercegovini, budu automatski priznate na cijelom evropskom prostoru visokog obrazovanja i šire, što znači da bi naši studenti, akademsko osoblje, diplomci bili u prilici slobodno se kretati u evropskom obrazovnom prostoru, bez obzira da li žele studirati, učiti, redavati, istraživati ili čak se zapošljavati.”

Na tom putu potrebne su određene zakonske i normativne izmjene. Prije svega, izmjene prakse, podizanje nivoa opšteg kvaliteta samih visokoobrazovnih ustanova pa do različitih nivoa vlasti.

ENES HAŠIĆ, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH

“Vi znate da je obrazovni sistem obrazovanja u Bosni i Hercegovini vrlo složen. Imamo 12 nadležnih obrazovnih vlasti, da ima Agencija koja koordnise aktivnostima tih 12 nadležnih obrazovnih vlasti i u tom smislu je potrebno da se u najmanju ruku harmonizira prostor Bosne i Hercegovine u oblasti visokog obrazovanja.”

DOUGLAS BLACKSTOCK, predsjednik ENQA-e

“Prvi dio vezan je za očekivanja koji sami Univerziteti imaju, na koji način zapravo oni sami obezbjeđuju kvalitet. Drugi dio vezan je za spoljno obezbjeđivanje kvaliteta koje provodi jedna nezavisna Agencija, koja kroz tu vrstu provjere i vrednovanja potvrđuje da li jedan Univerzitet ima uspostavljene procese kojima se pruža dobar akademski standard. A treći dio vezan je za spoljnu verifikaciju same Agencije.”

Predsjednik Rektorske konferencije u Bosni i Hercegovini naglasio je da je visoko obrazovanje u nadležnosti entiteta i da javni Univerziteti u BiH izvode kvalitetno obrazovanje, ali i da će punopravno članstvo Agencija i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske imati dodatni značaj.

RADOSLAV GAJANIN, predsjednik Rektorske konferencije BiH

“Za nas će biti posebno olakšanje s obzirom na to da su pojedine zemlje iz regiona prigovarale upravo na tu odrednicu, odnosno na članstvo naše Agencije u okviru ENQA-e.”

Projekat „Podrška evropskim agencijama za osiguranje kvalitete u ispunjavanju evropskih standarda“, kojim koordiniše ENQA, planirano je da bude završen u 2025.godini, kada se očekuje da će biti stvoreni formalni i suštinski preduslovi za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka