Borrell i Blinken pozvali sve strane u BiH da štite državne institucije

Nakon sastanka visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Washingtonu, EU i SAD usaglasile su dodatno jačanje zajedničkog angažmana na zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regiona na njegovom evropskom putu.

Naglašena je puna podrška procesu proširenja EU, jer je pristupanje Uniji prioritet za cijeli zapadni Balkan, budući da će pomoći u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava.

“Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija unapređuje stabilnost i doprinosi prosperitetu svih u regionu. U tom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja”, dodali su u zajedničkom saopćenju.

Evropska unija i SAD jedinstvene su u snažnoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu evropskih integracija, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su pomoći ove korake”, dodaje se u saopštenju.

Naglašena je i važnost dijaloga uz posredovanje EU, kao ključnog mehanizma za rješavanje ukupne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Nakon posljednjih sedmica napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrili su obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu poteze koji ugrožavaju stabilnost.

Pozdravili su i podržavali angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponovili da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo.

Takođe, zajednički su pozvali sve političke snage u Crnoj Gori da rade na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da ostvare neophodne reforme, kako bi njihove nade u evropsku budućnost postale stvarvarnost, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

(Fena)

Agencije