Bojkotom dijalize pacijenti ugrožavaju svoje živote

Odluka menadžmenta Kantonalne bolnice Orašje, da grupi od šest pacijenata iz Gradačca uskrati dijalizni tretman u Odjelu za dijalizu u Odžaku, za ove pacijente je ravno smrtnoj presudi. Zbog toga se oni spremaju bojkotovati dijalizni tretman u Bolnici u Gračanici, koja im se preporučuje, a posljedice bi mogle biti pogubne.

[embedded content]

Ako joj u ponedjeljak, 19. aprila, zaista uskrate dijalizni tretman u Odžaku, Edina Imamović će odbiti dijalizu u bolnici u Gračanici, odakle su joj ostala samo loša iskustva.

EDINA IMAMOVIĆ, dijalizni pacijent iz Gradačca

“Znači mi ono najgore, ja sam spremna da po cijenu svog života idem tako esktremno da jednostavno ne želim da se vratim tamo odakle sam došla”.

Ovi pacijenti iz Gradačca do Odžaka putuju tridesetak minuta, a do bolnice u Gračanici putovali bi sat duže, i to jako lošim putem, što bi ovim pacijentima, nakon izuzetno teškog dijaliznog postupka, bilo pravo mučenje.

Osim ovoga, Dijalizni odjel u Odžaku biraju i zbog, kako tvrde, bolje medicinske usluge. Menadžment Županijske bolnice je odluku o zabrani daljnjeg dijaliznog postupka za ovu grupu pacijenata donio nakon nalaza Inspekcije, koja smatra da se oni mogu liječiti samo u kantonu gdje su zdravstveno osigurani.

U federalnom Udruženju dijaliznih pacijenata kažu da je to samo izgovor.

TOMISLAV ŽULJEVIĆ, Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH

“Primjera gdje pacijenti idu iz jednog kantona u drugi, pa čak i iz jednog entiteta u drugi, imate koliko god hoćete i ne znam zašto bi ovo bio problem da i dalje nastave da idu iz Gradačca u Odžak na dijalizu”.

RAHMAN HASELJČIĆ, dijalizni pacijent iz Gradačca

“Zakon o federalnom zdravstvu kaže da svaki pacijent može sebi izabrati najbliži dijalizni centar i da to sve plaća Federacija BiH”.

Pacijenti i njihovo udruženje smatraju da je problem nastao zbog hira direktora Županijske bolnice Orašje Perice Jelečevića. Indirektnu potvrdu ovih sumnji daje i ministar zdravstva Tuzlanskog kantona. Naime, ZZO Tuzlanskog kantona je ponudio da plati dodatnih 35 KM po pacijentu za troškove dijalize u dijaliznom centru u Odžaku. Iako je ovo tri puta više novca od realnog troška, ponuda je ipak odbijena.

BOŽO JURIĆ, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona

“Stav Županijske bolnice u Orašju je da oni ne vide finansijsku isplativost za nastavak dijalize pacijenata sa područja Tuzlanskog kantona u svom dijaliznom centru”.

Dr ŽELIMIR STIPANČIĆ, šef Odjeljenja za dijalizu KB Orašje

“U ponedjeljak, 19. aprila, ja sam na nekoj žeravici, ne znam šta bih vam rekao šta treba da napravim. Medicinska etika na jednoj strani, administracija na drugoj strani, vidjećemo šta će prevagnuti”.

BHRT