Bojanić želi u cijelosti preuzeti Mlinpek-Žitar iz Jajca

Podijeli članak:

Poduzetnik Jozo Bojanić iz Jajca želi u cijelosti preuzeti Mlinpek-Žitar d.d. Jajce. Bojanić je vlasnik 233.632 dionica pomenutog preduzeća, što je oko 90,18% ukupno emitovanih dionica emitenta, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
Inače, osnovni kapital Mlinpek-Žitara iznosi oko 5,18 miliona KM i podijeljen je na 259.079 redovnih dionica, nominalne vrijednosti 20 KM.

Bojanićeva ponuda za preuzimanje Mlinpek-Žitar se odnosi na 25.447 redovnih dionica na ime što predstavlja 9,82% od ukupnog broja dionica, koje u trenutku davanja Ponude za preuzimaje nisu u vlasništvu ponuditelja. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 10 KM, što predstavlja 50% od nominalne vrijednosti dionica. Rok važenja Ponude za preuzimanje je 28 dana, a počinje teći od danas nakon objave Ponude za preuzimanje u jednom dnevnom listu u FBiH.

Ako su ispunjeni svi uslovi iz Ponude za preuzimanje, dionice prijavljene u odgovoru na Ponudu za preuzimanje bit će kupljene i plaćene u roku od sedam dana od isteka trajanja ponude po cijeni navedenoj u Ponudi za preuzimanje.

Ponuditelj će, također, kupiti i platiti dionice na kojima je zasnovano neko opterećenje (založno pravo, pravo plodouživanja, prava trećih lica na vrijednosnim papirima i drugi tereti), odnosno ograničenja prava iz vrijednosnih papira dioničara samo ako dioničar u periodu trajanja ponude za preuzimanje u Registru vrijednosnih papira FBiH provede postupak brisanja zasnovanog opterećenja.

Prema podacima Registra vrijednosnih papira FBiH, pored Bojanića značajniji vlasnički udio imaju Amer Bektaš (2,04%), Haris Zejnilagić (0,83%), UTD Best d.o.o. Travnik (0,66%), Lejla Bešlić (0,48%)…

 

 

(profitiraj.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...