Bojanić porijeklom iz Jajca: “Nisam Hrvat, ja sam Bosanac. Bila bi mi čast igrati za zemlju mojih roditelja”

Barem ne kao igrač… Naime, jutros je klub službeno objavio, a Zlatan potvrdio kako je otkupio 50 posto dionica kluba te će postati suvlasnik. Dakle, neće igrački pojačati Hammarby, nego će se uključiti u vlasničku strukturu. Predstavnici kluba bili su na pregovorima u LA-u i dogovorili otkup 50 posto dionica koje su bile u vlasništvu korporacije AEG – inače vlasnika LA Galaxya.

„Sjajni su, imaju fanatične navijače, zaslužuju veliko poštovanje u cijeloj Švedskoj,“ rekao je Zlatan pa nastavio: „Rade sjajne stvari u proteklih nekoliko godina, na terenu i izvan njega.“

Hammarby je dosad osvojio samo jedan naslov prvaka, prije četiri godine vratio se u prvu ligu, a prošlu sezonu zaključio je na trećem mjestu. Ibra ga želi pretvoriti u najjači klub u Skandinaviji.

„Svojim vezama i iskustvom ću doprinijeti klubu, spreman sam učiniti sve, ali fokus će mi biti na mlađim igračima. Sredstva imam, a cilj mi je i razviti mrežu skauta te napraviti najjaču nogometnu akademiju u Skandinaviji,“ rekao je Ibra.

Klub je već sad na vrlo stabilnim nogama, a to smo doznali iz prve ruke. Naime, letimičan pogled Hammarbijevu momčad na Transfermarktu otkrio je kako u klubu igraju dvojica Hrvata, golman Davor Blažević i veznjak Darijan Bojanić, barem tako piše na najpopularnijoj stranici koja prati tržište nogometaša, no kad smo se obratili švedskim kolegama za pomoć i nabavili broj, otkrili smo kako je netko krivo unio njihove podatke…

„Nisam Hrvat, podrijetlom sam iz BiH. Majka mi je Bosanka, a otac je Hrvat iz Bosne pa se ja deklariram kao Bosanac. Blažević također, netko je krivo unio naše podatke,“ javio se Germanijaku jedan od najskupljih igrača Hammarbyja i naše gore list Darijan Bojanić.

Veznjak Hammarbyja rođen je u Švedskoj devedesetih godina, cijeli život je u Skandinaviji, ali baš kao većina djece tamošnjih imigranata s ovih prostora – tečno govori naš jezik.

„Rodio sam se u Švedskoj i nikad nisam živio u BiH. Roditelji su ovdje od sredine 90-ih kad sam ja rođen. Pričamo kući na našem jeziku, zato ga i ja tako dobro govorim,“ otkrio nam je na kraju uvoda pa smo se bacili na posao. „Zlatanov dolazak? Nemam nekih značajnijih komentara na to. Ne znam što bih uopće rekao. Ne znam je li loše ili dobro,“ započeo je.

„Nije dolazio u klub, naši ljudi su išli u SAD. Sportski direktor Hammarbyja otputovao je prije nekoliko dana u Los Angeles i jutros pročitam kako nam je Ibra novi vlasnik. Što će to značiti za klub? Nisam siguran koliko je dobro što će se mješati u transfere ili ne znam što,“ priča nam Bojanić.

„Čitao sam kako će za početak samo uložiti u skautsku mrežu i poboljšati našu nogometnu akademiju, ali dugoročno što će nam to donijeti, ne znam što bih vam rekao.“

Ibrakadabra kaže kako planira klub pretvoriti u najmoćniji nogometni kolektiv u Skandinaviji, no Bojanić nam otkriva kako je ionako riječ o instituciji na tim prostorima…

„Hammarby je najpopularniji klub u cijeloj Skandinaviji, ne samo u Švedskoj, nego i u okolici, Norveška, Danska, Finska… Imamo vojsku vjernih navijača, na svakoj domaćoj utakmici imamo po 30.000 navijača. Stadion nam je ispunjen do posljednjeg mjesta,“ priča nam.

Zvuči kao fanatična skupina, a takve često ne vole kad im se bogati biznismeni mješaju u klupska posla, no Ibra izgleda nije tek dosadan poslovnjak iz perspektive navijača Hammarbyja, koji ne da nemaju ništa protiv njegovog ulaska u klub, naprotiv…

„Ovo što sam čuo, nitko se ne buni baš previše. Izgleda mi kao da im je drago, ali ovi iz Malmoa mu izgleda ne mogu oprostiti. Nazivaju ga izdajnikom i nisu baš presretni što je odabrao ući u drugi klub,“ priča nam Bojanić, koji je jedan od najboljih igrača kluba.

Transfermarkt ga procijenjuje na 1.200.000 eura i jedino je kolega iz veze, Muamer Tanković, također igrač koji vuče korijene iz BiH, vrijedniji. On naime košta 200.000 eura više i donedavno je bio najvrijedniji klupski eksponat, ali ne još dugo…

„U siječnju će izgleda otići u Genou. Uglavnom živimo od prodaje ponajboljih igrača no imamo i ostale prihode, ljetos smo za 2.800.000 eura prodali Odilona Kossounoua u Club Brugge,“ otkriva nam veznjak Hammarbyja.

Igrače uglavnom dovode bez odštete i kasnije preprodaju u Europu, tako je došao i Darijan, koji je u sezoni 2018/19. stigao kao slobodan igrač iz Helsingborga. Zasad jako dobro gura jer je jedan od najboljih igrača u klubu s četiri gola i 12 asistencija u 29 utakmica. Trenutačno su mu 24 godine i još nema nijedan nastup za seniorsku reprezentaciju, ali ih je skupio desetak u mlađim uzrastima, po četiri za selekcije Švedske U17 i U19, a dvaput je zaigrao i za U21 vrstu te je zabio jedan gol.

Svoj nogometni put nastavit će kod novog šefa, koji barem u tekućoj sezoni neće često dolaziti u ured jer još nije zaključio svoju igračku karijeru, a čini se kako će prije nego zauvijek skine kopačke i ubaci se u poslovno odjelo, odraditi još polusezonu negdje u Serie A. Milan i Bologna spominju se kao moguće destinacije u kojima će zaključiti igračku karijeru. Dakle, barem još pola godine u Hammarbyju će se odluke donositi na video konferencijama, a potom bi se novi gazda trebao pojaviti na novom poslu…

 

 

 

(Raport.ba)