Search
Close this search box.

Bogataši u potrazi za “zlatnom vizom”: Ovo su zemlje u koje bi najradije pobjegli u slučaju potrebe

Podijeli članak:

Riječ je o strategiji dostupnoj samo bogatim Amerikancima, koji su sve više počeli nabavljati državljanstva drugih država kroz europski program zvan ‘zlatna viza’, pomoću kojeg se može dobiti državljanstvo temeljem investicija, javlja Business Insider

Zlatne vize bogatim strancima omogućuju dobivanje dozvole boravka u Europskoj uniji, što kasnije otvara put k državljanstvu i to temeljem investiranja u lokalne nekretnine ili financijsku imovinu. Takve vize nemaju puno uvjeta, a neki programi čak ni ne traže da se u drugoj zemlji provede dulje od tjedan dana godišnje, piše Poslovni dnevnik.

Ovo su među bogatim Amerikancima najpopularnije zemlje za drugo državljanstvo:

Portugal

Portugal je jedno od najpopularnijih odredišta za Amerikance koji traže drugu putovnicu, izjavili su za Business Insider čelnici tvrtke Henley & Partners, koja se bavi posredovanjem u državljanstvu. Amerikanci mogu postati stanovnici nakon pet godina kroz portugalski program zlatne vize.

Međutim, lokalne vlasti znaju koliko su njihove putovnice u velikoj potražnji. Portugalska vlada je zato nedavno dodala ograničenja svom programu zlatne vize i uklonila dopuštenje da kupnja nekretnine u Portugalu može ponuditi put do državljanstva, izvijestio je Reuters. Oni koji se nadaju postati portugalski državljani još uvijek mogu iskoristiti program ulažući u zemlju na druge načine.

Malta

Malta je još čest izbor za bogatih Amerikanaca. Oni mogu steći prebivalište mješovitim kapitalnim ulaganjem, što znači financijsko ili imovinsko ulaganje. Rezidencijalni program Malte nudi mogućnost neograničenog života na Malti, kao i višemjesečni pristup većem dijelu Europe bez vize, navode iz Henley & Partners.

Iako se svega nekoliko klijenata tvrtke Henley & Partners zapravo preselilo u inozemstvo, rekli su kako mnogi nalaze utjehu u tom što im je ta mogućnost dostupna, rekao je Dominic Volek, voditelj privatnih klijenata Henly & Partners za BI.

Grčka

Grčka je još jedna top destinacija za bogate Amerikance, jer su nacija koja povećava cijenu svoje zlatne vize. U veljači su vladini dužnosnici najavili da će podići cijenu ulaganja na 800 000 eura za svoje najpopularnije otoke, prenosi Poslovni dnevnik.

Promjena je uslijedila nakon što je Grčka već podigla zahtjev za ulaganje u nekretnine s 250 000 eura na 500 000 eura 2023. godine za gradove i otoke s velikim brojem turista poput Atene, Mikonosa i Santorinija.

Italija

Neki Amerikanci koji traže dodatnu putovnicu odlučili su se za talijanski program boravka. Njihov program zahtijeva “značajan doprinos gospodarstvu zemlje”.

Da bi dobili pravo na život i rad u Italiji, investitori moraju biti spremni platiti od 250.000 do dva milijuna eura.

Novi Zeland

Neki od mega bogataša bacili su pogled na Novi Zeland, jedan od njih je tehnološki mogul Peter Thiel, suosnivač PayPala. Dok Henley & Partners svrstava Novi Zeland među 10 najpoželjnijih zemalja za drugu putovnicu, taj dokument ima visoku cijenu.

Potencijalni stanovnici trebali bi biti spremni izdvojiti između pet i 15 milijuna dolara novozelandskih dolara ili između 2 806 836 i 8 420 510 eura.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...