Bivši reprezentativac iznenadio javnost priznanjem: “Znao sam da sam u nevolji, to je zlo…”

Podijeli članak:

Bivši golman reprezentacije Engleske Chris Kirkland priznao je da je imao ogromnih problema sa zavisnošću, te da je uzimao narkotik koji je bio ekvivalent uzimanja šest doza heroina dnevno.

On tvrdi da je unosio previše Tramadola, snažnog lijeka protiv bolova, kao i da je deceniju bio zavisnik prije nego što je tražio pomoć.

“Kada sam otišao na rehabilitaciju, saznao sam da uzimam ekvivalent šest doza heroina dnevno. To je zla, zla droga. Skoro me je ubila, a trebalo je da me ubije. U početku vam to daje dobar osjećaj. Čini vas sretnim, ako imate anksioznost ili nešto slično“, rekao je Kirkland.

Zatim je pojasnio kako je to dovelo i do drugih problema u njegovom životu.

“Koristio sam ga protiv bolova, da, ali sam ga koristio za anksioznost više od svega. Ali psihički te poremeti. Znao sam poslije tri mjeseca da sam u nevolji, da ću se pouzdati u to. Na kraju, izgradite toliku toleranciju prema tome, to zapravo ne čini ništa. Samo što vašem tijelu to treba, jer ste zavisni.“

Tramadol je danas zabranjen u fudbalu jer se smatra dopingom po spisku VADA, a u jednom trenutku je Kirkland čak razmišljao da sebi oduzme život. Ipak, njegova supruga Leona i kćerka Lucy su mu pomogle da se izvuče iz najteže životne situacije.

Bio je 10 godina zavisnik, a uzimao ga je kako bi zaliječio povredu sa jednog treninga Liverpoola. Od kada je stigao u Wigan 2006. godine problem se vratio.

“Mislio sam da nikada neću postati zavisnik. Dovoljno sam jak da ih uzmem samo kada su mi potrebni, ali me je uhvatilo, moje tijelo je sve više trebalo i postao sam zavisan od njih. Prva sezona je bila izvodljiva. U drugoj sezoni sam bio na njima dosta, svaki dan, manje-više. Leona nije znala. Držao sam ih u kolima, sakrivene, nosio ih na put, na trening.“

Otkrio je simptome odvikavanja.

“Nikome ne bih poželio tih sedam, osam dana. Imao sam halucinacije, stalno znojenje, hladnoću, povraćanje, bolove i grčeve po cijelom tijelu. U suštini nisam spavao pet ili šest dana. Leona je spavala u sobi pored mene jer sam se prevrtao i okretao se, a ona je ušla da provjeri da li još uvijek pravilno dišem.“

Kirkland je sakupio 189 nastupa u Premier ligi.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...