Search
Close this search box.

Bivša Mis BiH je influenserka u Austriji i ovako se bori protiv govora mržnje

Podijeli članak:

Sanda Gutić, bivša Mis Bosne i Hercegovine, jedna od poznatih influenserki u Austriji, a pred Dan žena za austrijske medije progovorila je o verbalnom zlostavljanju na internetu i govoru mržnje, koji nikada nije bio prisutniji.

Ona smatra da verbalno zlostavljanje, uhođenje pa čak i prijetnje su stvarnost današnjih društvenih mreža. Gutić, koja danas živi u Koruškoj, ima hiljade pratilaca, ali i recept protiv govora mržnje.

Ova mlada žena, koja je krasila brojne naslovnice magazine, rođena je u Tirolu, ali danas živi u Koruškoj. I sama priznaje da obožava da putuje, a svoje pratioce pridobija postovima iz svakodnevnog života.

“Te 2013. godine bila sam Mis Bosne i Hercegovine, a onda sam BiH predstavljala na svjetskom takmičenju u Indoneziji”, prisjeća se Sanda.

“Kako imam i hrvatskih korijena, dobro znam šta je mržnja na internetu. Posebno u zemljama bivšeg Istočnog bloka, društvene mreže i mediji su dosta okrutni. Primjera radi, Instagram odbija mržnju, mizoginiju, homofobiju i rasizam, ali ništa ne čini na borbi protiv verbalnog nasilja”, kaže ona.

“Ipak, mislim da se sve svodi na to kako će ko odreagovati u datoj situaciji”, kaže Sanda i nastavlja:

”Postoji toliko pozitivnih odjeka i reakcija od strane pratilaca, svega par negativnih. Ja primijetim samo pozitivne. Uvijek zamišljam tu situaciju: Šta bi se desilo da, recimo, 100.000 ljudi te ne prati na društvenim mrežama, nego da su tu, ispred tebe? Da li bi i tada bezočno vrijeđali i sijali mržnju? Teško da bi”. Ona dodaje da je najviše uvreda na internetu upućeno ženama:

“Mi žene smo se toliko borile zajedno sa muškarcima. Mislim da je pozitivna percepcija ta koja će uvijek pobijediti. Dakle, samo pozitivna percepcija”, kaže Sanda za austrijski Krone.

Ona se osvrnula i na Dan žena, praznik koji poštuje:

“Sviđa mi se Svjetski dan žena, svakako ću objaviti svoju objavu 8. marta. Savršene poruke influensera korisnici više ne prihvataju kao nekada jer jednostavno nisu realne, jer ništa nije savršeno. Kojim god poslom da se bavite – svi smo mi normalni ljudi. Ima dobrih i loših. Svako ima osjećanja. Žene su se borile za mnoga prava u mnogim zemljama. Podržavam ih“, rekao je Gutić te dodala šta je danas zaista bitno: “Autentičnost je veoma važna. Ako ste autentični, bićete potpuno drugačije percipirani na društvenim mrežama. Kleveta tu ne može proći. Sadržaj koji je dobar za nas pobeđuje mržnju.”

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na današnjoj sjednici inicijativu...