Bitka protiv gradnje MHE na našim rijekama se nastavlja

– Naša zajednička bitka protiv gradnje MHE na našim rijekama se nastavlja. Sad je sve do naših 25 vijećnika, da razmisle svojom glavom i poslušaju glas onih koji su ih izabrali. Ko bude ometao donošenje odluke o zabrani gradnje MHE, sam će sebe raskrinkati.

Vjerujemo da takvih nema u našoj vlasti!?

U ponedjeljak smo bili pozvani na sastanak od strane predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jajce Josipa Topića (HDZ), a vezano na nas zahtjev za održavanje tematske sjednice. Utisci sa sastanka su bili pozitivni, te smo dobili obećanje da će se naš zahtjev o zabrani izgradnje minihidrocentrala naći kao jedna od tačaka dnevnog reda na kolegiju u srijedu.

Na kolegiju koji je održan predsjedavajući je predložio dnevni red bez naše tačke. Reagovala je Edina Kurt (SDP), a podržali su je i ostali članovi kolegija iz opozicije Stipe Tokić (hdz 1990) i Malik Turanović (NIP). Nakon duže rasprave je tačka ipak uvrštena na dnevni red, te ćemo vidjeti na narednoj sjednici kako će se nasi vijećnici očitovati po ovoj problematici.

Načelnik Edin Hozan (SDA) od samog zahtjeva spominje potpisivanje Deklaracije o zaštiti rijeka, sto svakako pozdravljamo i podržavamo, ali to nikako nije zamjena za odluku jer deklaracija nije nikakav obavezujući dokument.

Svjedoci smo da je i u drugim opštinama u našem kantonu teška situacija, te se nadamo pozitivnom ishodu, proučili su članovi neformalne grupe “Zajedno u borbi protiv MHE na Plivi”.