Biljke koje se vijekovima koriste za bolji seks

Vijekovima je čovječanstvo tragalo za savršenom namirnicom koja pojačava seksualnu želju i potiče osjetila.

Od drevnih civilizacija do savremenog doba, mnoge kulture imaju raznovrsnu kolekciju mitologije, vjerovanja i tradicije oko seksualnih i libidnih moći hrane. Afrodizijaci (izvedenica iz imena grčke božice ljubavi – Afrodite) su prirodne materije koje se reklamiraju zbog svoje sposobnosti da povećaju polni nagon i uzbuđenje.

“Kad je riječ o vezi između seksa i hrane, ‘poput gladi, libido je primitivni instinkt, oboje mogu utjecati na vaše ponašanje, čineći ih prioritetima ispred ostalih stvari'”, kaže Uma Naidoo, ljekar i psihijatar koja je i kuvar, stručnjak za prehranu i autor knjige ‘This Is Your Brain on Food.’

Glad i libido takođe uključuju slične hemijske reakcije te spojeve, poput dopamina, neurotransmitera koji igra ulogu u središtu za zadovoljstvo i nagrađivanje mozga, objašnjava ona.

Iako ste vjerovatno čuli da oštrige ili tamna čokolada mogu pobuditi želju za seksom, možda ste manje upoznati s afrodizijačkim biljem. Iako ne postoji značajna količina istraživanja koja bi potkrijepila njihove koristi, biljke se već dugo koriste u raznim kulturama kako bi izazvale senzualno zadovoljstvo.

Upozorenje: Iako se ove biljke smatraju zdravom hranom, možda biste trebali započeti s malim dozama. Takođe, razmislite o savjetovanju s ljekarom prije nego što ih isprobate, posebno ako ako uzimate lijekove, piše “mbg”.

Vanilija za veći libido

Prema ranom herbalističkom folkloru, vanilija je moćan kulinarski dodatak koji potiče seksualni apetit.

Njen zadivljujući, ugodan miris čini je idealnim začinom za podizanje raspoloženja, buđenja osjetila i poticanja seksualne izdržljivosti.

Vanilija su u početku koristili autohtoni stanovnici Meksika kao eliksir koji izaziva ljubav, a smatra se jednim od davno otkrivenih, zamamnih afrodizijaka.

Gingko Biloba za erektilnu disfunkciju

Ova izvorna kineska biljka ima niz prepoznatih zdravstvenih blagodati: može povećati cirkulaciju, podržati rad mozga, ublažiti stres – smanjenjem kortizola, pa čak i potencijalno liječiti erektilnu disfunkciju.

Iako je Gingko Biloba dostupna u obliku tableta, kapsula ili tinktura – pravljenje biljnog napitka još je jedan popularan način za njeno konzumiranje kao afrodizijaka.

Šafran je idealan dodatak za ženski libido

Kao jedan od najskupljih začina na svijetu, šafran (izveden iz cvijeta Crocus sativus) i njegove aktivne komponente široko se koriste u drevnoj medicini zbog svojih protuupalnih, antioksidativnih i antidepresivnih svojstava.

Što se tiče seksualnog zdravlja, jedno malo istraživanje na 38 žena objavljeno u časopisu Human Psychopharmacol sugerisalo je da šafran može poboljšati probleme s podmazivanjem i bolovima tokom seksa, posebno za žene s niskim libidom izazvanog terapijom lijekovima, poput antidepresiva.

Naravno, šafran je takođe ukusan začin koji ćete dodati svom kuvanju – tako da bi testiranje njegovih potencijalnih afrodizijačkih sposobnosti moglo biti vrijedno razmatranja.

Babin zub za izdržljivost

Biljka Tribulus Terrestris (gokhshura na sanskrtu) ili babin zub kod nas, vijekovima se medicinski koristi, kako u Ajurvedi, tako i u tradicionalnoj kineskoj medicini, za podršku seksualnoj funkciji i povećanje izdržljivosti. Savremenija istraživanja takođe su primijetila učinke ove male biljke, a potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila svojstva koja poboljšavaju seks.

Babin zub, koji se miješa s drugim sastojcima, često se nalazi kao dodatak u trgovinama zdrave hrane.

Ashwagandha za seksi raspoloženje

Ova moćna ajurvedska biljka koja se naziva i indijski ginseng, stoljećima se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini kao cjelokupna biljka koja poboljšava zdravlje i poboljšava raspoloženje, kaže Naidoo.

“Zbog svojih protuupalnih svojstava, ajurvedski praktičari takođe koriste ashwagandhu kako bi poboljšali erektilnu disfunkciju i seksualnu želju i kod žena i kod muškaraca”, ističe.

U modernijim istraživanjima ashwaghanda je povezana s podržavanjem nivoa raspoloženja i stresa. Štaviše, jedno istraživanje na 50 učesnika pokazalo je da dodaci ekstraktu korijena ashwaghande mogu poboljšati spolnu funkciju kod zdravih žena.

Potencijalne nuspojave

Prije uzimanja bilo koje nove biljke ili dodatka, važno je razmotriti potencijalne reakcije ili nuspojave.

Malo toga može imati velik efekat, a kao i kod bilo koje druge vrste hrane, čak i nešto dobro i zdravo, ako jedete previše, može biti nezdravo ili čak otrovno, kaže Naidoo.

 

(24sata.hr)